Uutiset

Sivu latautuu uudelleen valinnan jälkeen.

Hyperrealistiset ihmishahmot valtaavat Tampereen taidemuseon

29.5.2024 Tampereen taidemuseon kesänäyttely HYPER on kansainvälinen suurkatsaus hyperrealistisen kuvanveiston historiaan 1970-luvulta nykypäivään. Mukana ovat suuntauksen tunnetuimmat edustajat, ja kaikkiaan näyttelyssä on edustettuna 27 taiteilijaa eri puolilta maailmaa. HYPERissä esillä olevien taiteilijoiden laaja kirjo kertoo hyperrealistisen suuntauksen kansainvälisyydestä ja sen edelleen jatkuvasta kehityksestä ja kasvusta ympäri maailmaa. 

Jarno Vesalan Pysähdys on Tammerlammen tämän kesän teos

6.5.2024 Tammerlammen tämän vuotinen kesäteos on kuvataiteilija Jarno Vesalan koskettava installaatio Pysähdys, jossa realistisen kokoinen ikääntynyt pariskunta halaa toisiaan sateenvarjon alla. Kesäveistos on kaupunkilaisten ilona aina syys-lokakuuhun saakka.

Jenni Yppärilän tilausteos Pispalan kouluun

30.4.2024 Tampereen taidemuseo tilaa kuvataiteilija Jenni Yppärilältä maalauksen ja kuvanveiston elementtejä yhdistävän teoksen. Tilausteos kuvaa pispalalaista katunäkymää, ja se ripustetaan Pispalan koulun portaikkoon oppilaiden, kerholaisten, henkilökunnan ja iltakäyttäjien koettavaksi elokuussa 2024.

Vuoden nuori taiteilija 2024 on Suvi Sysi

30.1.2024 Kuvataiteilija Suvi Sysi (s. 1990 Nilsiässä) on valittu Vuoden 2024 nuoreksi taiteilijaksi. Hän saa Tampereen kaupungin myöntämän 20 000 euron stipendin ja mahdollisuuden yksityisnäyttelyn järjestämiseen Tampereen taidemuseossa syksyllä 2024. Sysi on järjestyksessä 40. Vuoden nuori taiteilija.

Ensimmäinen Taidevaltakunta-biennaalinäyttely esittelee 31 taiteilijaa ja taiteilijaryhmää Hämeenlinnan taidemuseossa kesällä 2024

18.1.2024 Tampereen taidemuseo, Hämeenlinnan taidemuseo sekä Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva ovat perustaneet Taidevaltakunnan. Hämeenlinnan taidemuseossa ja Kanta-Hämeessä 14.6.–8.9.2024 toteutuva ensimmäinen Taidevaltakunta-biennaalinäyttely antaa taiteelle ja taiteilijoille tulevaisuusvallan. Näyttelyyn on valittu 31 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää 271 hakijasta.

Muumimuseo ennätyksellisen suosittu 2023

10.1.2024 Maailman ainoassa Muumimuseossa Tampereella kävi viime vuonna ennätysmäiset 87 727 vierasta. Museokortin vastikään julkaisemassa kävijätilastossa Muumimuseo ei kuitenkaan noussut korkealle, koska Muumimuseon museovieraissa on paljon lapsiperheitä sekä ulkomaalaisia kävijöitä, joilla ei ole Museokorttia. Kokonaiskävijämäärissä Muumimuseo on toisena Vapriikin jälkeen tamperelaisten museoiden keskuudessa.

Kerro mielipiteesi Tampereen Ratikan taiteesta ja vaikuta Pirkkala-Linnainmaa -raitiotien taiteen yleissuunnitelmaan

9.1.2024 Tampereen Ratikan taide -ohjelma on saamassa jatkoa, kun raitiotietä suunnitellaan jatkettavaksi Taysilta alueelta Linnainmaalle ja Sorin aukiolta Pirkkalan Suupalle. Tampereen Ratikan verkkosivuille on avattu kysely, jolla pyydetään asukkaiden mielipiteitä Ratikan taiteesta ja kysytään ehdotuksia taiteen sijoittelusta uuden reitin varrelle. Kysely on avoinna 21.1.2024 asti, Tampereen Raitiotie Oy tiedottaa.

Hyperrealistisen kuvanveiston kansainvälinen suurnäyttely - Tampereen taidemuseo julkistaa 2024 ohjelmistonsa

7.12.2023 Tampereen taidemuseon vuoden 2024 päänäyttely Hyper esittelee hyperrealistisen kuvanveiston kansainvälisiä huippuja kesäkuusta alkaen. Vuoden 2024 nuori taiteilija julkistetaan 31.1.2024, ja hänen näyttelynsä on esillä syksyllä samanaikaisesti Vuoden nuorten taiteilijoiden kokoelmaa esittelevän Silmänruokaa-näyttelyn kanssa. Muumimuseon Observatoriossa avautuu keväällä Tove Janssonista taiteilijana kertova näyttely.

Julkisen taiteen ohjausryhmä haluaa ennallistaa vahingoitetun Lauri Viidan muistomerkin

7.12.2023 Tampereen kaupungin Julkisen taiteen ohjausryhmä on kokoontunut 7.12.23 ja käsitellyt kokouksessaan kahta Tampereen julkisiin taideteoksiin aiemmin syksyllä kohdistunutta vahingontekoa. Taiteilija Pertti Mäkisen tekemästä Lauri Viidan muistomerkistä Pispalanharjulla irrotettiin suuria osia ja Unto Hietasen Kalapoika-veistos varastettiin kokonaisuudessaan Nekalasta. Lauri Viidan muistomerkki pyritään ennallistamaan ja Kalapoika korvataan toisella.

Tampereen taidemuseon alueen asemakaavaehdotus nähtäville

21.11.2023 Tampereen taidemuseon aluetta koskeva asemakaavan muutosehdotus hyväksyttiin 21.11.2023 yhdyskuntalautakunnassa asetettavaksi nähtäville. Asemakaavan muutos koskee Tampereen taidemuseon ja Amurin työläismuseokorttelin alueita ja niiden lähiympäristöä. Pirkankadun eteläpuolelle ja Puutarhakadun varrelle esitetystä täydennysrakentamisesta on luovuttu.