Tampereen taidemuseon uudisrakennus

Tampereella on meneillään merkittävä taidemuseohanke. Tampereen taidemuseo Pyynikintorin laidalla saa uuden päärakennuksen ja vanha päärakennus peruskorjataan.

Uudet ja peruskorjatut tilat vastaavat kehittyvän museotoiminnan vaatimuksiin sekä teknisesti että kävijäkokemuksen kannalta ja parantavat Tampereen taidemuseon mahdollisuuksia tuottaa laadukkaita näyttelyitä ja palveluita. Tampereen taidemuseo on osa Tampereen kaupungin viiden tähden keskustan ja läntisen keskustan kehityshanketta.

Tampereen taidemuseon sekä Pyynikintorin alueen yleinen kansainvälinen suunnittelukilpailu järjestettiin 2016–17. Kilpailulla haettiin kaupunkikuvallisia ja toiminnallisia ideoita Pyynikintorin kehittämiseksi korkeatasoisena ja elinvoimaisena julkisena kaupunkitilana ja ratkaisua Tampereen taidemuseon laajennukseen. Suunnittelukilpailuun osallistui yhteensä 147 ehdotusta, joista voittajaksi valittiin nimimerkki ”Siilo” tekijänä AOR eli Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy. Alueen sekä taidemuseon uudisrakennuksen suunnittelua on jatkettu voittaneen ehdotuksen pohjalta. Hankkeeseen liittyy myös museon nykyisen päärakennuksen eli vanhan viljamakasiinin sekä vahtimestarin asunnon peruskorjaukset. Uusi ja vanha päärakennus liitetään toisiinsa maanalaisten tilojen kautta.

Tampereen taidemuseon perusparannuksen ja laajennuksen tarveselvitys hyväksyttiin Tampereen sivistys- ja kulttuurilautakunnan kokouksessa 19.11.2020, jonka jälkeen käynnistyi hankesuunnittelu. Tampereen taidemuseon ja Pyynikintorin ympäristön kaava-aluetta tutkittiin suunnittelukilpailusta lähtien kokonaisuutena, ja tavoitteeksi asetettiin taidemuseon laajennuksen ohella täydennysrakentamisen tutkiminen.

Kesäkuussa 2023 Tampereen pormestarikoalitio päätti, että alueella luovutaan täydennysrakentamisesta. Pirkankadun pohjoispuolen eli taidemuseon puoli irrotetaan Pyynikintorin asemakaavasta, ja suunnittelua jatketaan eteenpäin vain Tampereen taidemuseon ja Amurin työläismuseokorttelin alueen osalta. Suunnitellusta täydennysrakentamisesta Pirkankadun eteläpuolelle sekä Pyynikin Uimahallin pohjoispuolella olevaan kortteliin luovutaan. Kaavan näytteille asettaminen jätettiin pöydälle toukokuussa 2023 yhdyskuntalautakunnan kokouksessa. Uusi, vain taidemuseon ja työläismuseokorttelin seutua koskeva asemakaavaehdotus asetettiin nähtäville vuoden 2023 lopulla.

Uuden taidemuseokokonaisuuden toteutusaikataulu vahvistetaan asemakaavan saatua lainvoiman.