Uutiset

Vuosimitalikilpailun 2023 voitti Petri Neuvosen Mitali tekeillä

20.3.2023 Mitalitaiteen Killan vuosimitalikilpailun 2023 on voittanut Petri Neuvosen ehdotus Mitali tekeillä. Neuvonen saa 2 400 euron palkinnon. Ehdotus toteutetaan Killan vuosimitalina ja valetaan pronssiin. Kilpailu oli tasoltaan erittäin vaihteleva ja osallistuminen poikkeuksellisen runsasta: ehdotuksia saatiin 62. Vuosimitalikilpailu toteutettiin Tampereella yhteistyössä Tampereen taidemuseon kanssa.

Kolmen maakunnan uusi Taidevaltakunta-biennaali antaa vallan taiteelle

15.3.2023 Hämeenlinnan taidemuseo, Tampereen taidemuseo ja Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva ovat perustaneet Taidevaltakunnan, joka järjestää kahden vuoden välein biennaalinäyttelyt vuorotellen Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä. Ensimmäinen Hämeenlinnan taidemuseossa ja Kanta-Hämeessä toteutuva biennaali kesällä 2024 tutkii, mitä tapahtuu, kun taide saa vallan ja yhteiskunta toimii sen mukaan.

Kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen ja queer-taiteen pioneerin Del LaGrace Volcanon näyttelyt avautuvat Tampereen taidemuseossa

2.2.2023 Tampereen taidemuseossa avautuu lauantaina 4.2.2023 kaksi näyttelyä. Wäinö Aaltonen – Luomisen riemu esittelee kansalliskuvanveistäjämme taidetta 1910-luvulta 1960-luvulle. Queer-taiteen pioneerin ja intersukupuolisen aktivistin Del LaGrace Volcanon (s. 1957 Kalifornia) valokuvanäyttely esittelee sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden kirjoa ja kokemuksia lukuisissa omakuvissa ja muotokuvissa.

Vuoden nuori taiteilija 2023 on Eetu Huhtala

14.1.2023 Kuvanveistäjä Eetu Huhtala on valittu Vuoden 2023 nuoreksi taiteilijaksi. Eetu Huhtalan tuotanto koostuu mekaanisista ja suurikokoisista metallisista veistoksista ja muista moniaistillisista teoksista. Huhtala saa Tampereen kaupungin myöntämän 20 000 euron stipendin ja mahdollisuuden yksityisnäyttelyn järjestämiseen Tampereen taidemuseossa. Eetu Huhtala on järjestyksessä 39. Vuoden nuori taiteilija.

Kimmo Kaivannon konservoitu maalaus ripustettiin Tesoman koululle

12.1.2023 Kuvataiteilija Kimmo Kaivannon suurikokoinen Perustiedon maisema -maalaus (1967) on konservoitu ja ripustettu uudelle Tesoman koululle. Maalaus on yksi Kaivannon varhaisista Tampereen oppilaitoksiin valmistuneista julkisen taiteen maalauksista. Perustiedon maisema oli esillä Tesomajärven koululla yli 50 vuotta.

Ikäihmiset kuraattoreina Kulttuuritalo Laikun vuoden viimeisessä näyttelyssä

11.11.2022 Kulttuuritalo Laikun näyttelyvuoden päättää Tuttua tunnelmaa -näyttely, jonka ideana on ollut osallistaa kaupunkilaisia näyttelytyöhön. Teokset tulevat Tampereen taidemuseon sijoituskokoelmasta ja ne ovat tamperelaisten ikäihmisten valitsemia. Näyttelyssä nähdään eri tekniikoin luotua taidetta, muun muassa öljyvärimaalauksia, grafiikkaa ja videoteoksia.

Kultakausi Tampereella

25.10.2022 Tampereella on tänä syksynä vahvasti esillä 1900-luvun alun eli kultakauden taide. Tampereen Työväen Teatterissa esitetään Momentum 1900 -musikaalia, kultakauden upeaa maalaustaidetta näet Tampereen taidemuseossa Siveltimen voima -näyttelyssä ja museon naapurissa ravintola Heinätorissa voit nauttia taidemenun ajan tyyliin.

Valogallerian muumikuvitukset valloittavat Tampereen keskustan

18.10.2022 Tulevana talvena kannattaa suunnata iltakävelylle Tampereen keskustaan – vaikka koko perheen kanssa. Valoviikkojen perinteinen Valogalleria esittelee Tove Janssonin alkuperäiskuvituksia Muumit ja talven taika -näyttelyssään 28.10.2022 alkaen.