Tammerlammen kesäteos

Jarno Vesala: Pysähdys

Kesän 2024 teos on kuvataiteilija Jarno Vesalan koskettava installaatio Pysähdys, jossa realistisen kokoinen ikääntynyt pariskunta halaa toisiaan sateenvarjon alla. Kesäveistos on kaupunkilaisten ilona aina syys-lokakuuhun saakka.

Pysähdys on asetelmaltaan klassisen romanttinen puistoineen: pieni kohtaus, joka on tallentunut aidatulla Tammerlammella kuin vesipintaiselle näyttämölle. Suunnittelun ja tarinan lähtökohtana on toiminut Tammerlammen ympäristö eli itse lampi, suihkulähde ja puistoalue. Pysähdys-teoksessa kaksi ihmishahmoa halaa toisiaan sateenvarjon alla kuin suojautuneena suihkulähteen ”sateelta”. Mistä he ovat tulossa ja minne he ovat menossa? He ovat kuin vahingossa lampeen eksyneitä ja sateen yllättämiä, mutta heillä ei selvästi ole hätää. Realistisen kokoiset ihmisveistokset ovat kuin ketkä tahansa puistossa kulkijat. Hahmot ovat pysähtyneet suojaan tai turvaan, mutta pysähdys on heidän oma hetkensä.

Jarno Vesala on halunnut toteuttaa teoksen, joka pysäyttää ja rauhoittaa, mutta toisaalta sulautuu ympäristöön ja sen käyttäjäkuntaan.

Halusin tuoda ohikulkijoille helposti lähestyttäviä elementtejä, jotka tuovat lämpöä ja lohtua tässä ajassa Sekä korostaa myös pienten hetkien merkityksellisyyttä, Vesala kertoo.

Kiinnostava lähtökohta oli myös Tammerlampea kiertävä aita. Kun teos sijoittuu keskelle lampea, antaa ympäröivä vesialue teokselle tilaa hengittää.

Vesialue muuttuu osaksi teosta, jolloin teoksen pienieleinen tapahtuma saa ison huomion, Vesala pohtii.

Lokakuussa suihkulähde suljetaan ja teos siirtyy taiteilijan omistukseen.

Kuvataiteilija Jarno Vesala (s. 1977) tunnetaan installaatioistaan, joissa yhdistyy ennen kaikkea kuvanveisto ja liikkuva kuva, usein myös ääni. Vesala on valmistunut Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2004. Hänet valittiin vuonna 2013 Vuoden nuoreksi taiteilijaksi, jolloin hänellä oli laaja yksityisnäyttely Tampereen taidemuseossa. Tämän jälkeen Vesalan teoksiaan on ollut esillä useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä. Viime vuoden vaihteessa hänellä oli laaja yksityisnäyttely Salon taidemuseon Veturitallissa. Hänen teoksiaan kuuluu Tampereen taidemuseon kokoelmiin ja useiden muiden taidemuseoiden kokoelmiin. Jarno Vesala asuu ja työskentelee Nokialla.

Johanna Kangas.

Tampereen taidemuseo on esitellyt hotelli Tammerin edustalla olevassa Tammerlammessa veistotaidetta yhteistyössä Tampereen Infra oy:n kanssa lähes joka vuosi kesästä 2010 lähtien. Teokset ovat esillä alkukesästä yleensä siihen asti, kunnes lampi tyhjennetään syys-lokakuussa.

Kesä 2023: Tuula Lehtinen: Water Closet
Kesä 2022: Anne Meskanen-Barman: Uimarit ja Gravitaatio
Kesä 2021: Matti Kalkamo – Ilmestys
Kesä 2018: Pekka Kauhanen – Aton
Kesä 2016: Viktor Jansson: Knock out
Kesä 2015: Tommi Toija – Kukkulan kuningas
Kesä 2013: Heli Ryhänen – Tuuli kääntyy itään
Kesä 2010: Kaisu Koivisto – Jalostettu laji