Tammelan stadionille valotaidetta prosenttiperiaatteella

Tampereen Tammelan kaupunginosaan valmistuu uusi 8000 katsojan jalkapallostadion ja sen yhteyteen asuintaloja. Stadionille tulevasta julkisesta taiteesta vastaavat taiteilijat Tommi Grönlund ja Petteri Nisunen. Rakentamisen on tarkoitus alkaa 2021-22, ja stadion on määrä ottaa käyttöön kesällä 2023.

Uudelle stadionille tuleva valotaideteos, työnimeltään Puolenvaihto, on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä hankkeen arkkitehdin ja valaistussuunnittelijan kanssa. Lähtökohtana on katsomon alakaton haltuun ottava teos, joka stadionin päätyikkunoiden kautta näkyy myös kaupunkitilaan ja korostaa stadionin kumpaakin sisäänkäyntiä. Stadionin arkkitehtuuriin integroitu teos koostuu parista sadasta ohjatusta LED-valaisimesta, jotka muodostavat elävän kokonaisuuden katsomon ylle.

 

Valoinstallaatio keskittyy katoksen päätykatsomoiden yllä oleviin osiin. Viisi metriä pitkät LED-valaisimet muodostavat katoksen muotoa korostavan kaaren. Näitä kaaria yhdistävät molempien sivukatsomoiden yläpuolelle ripustetut pitkät samanlaisten valaisimien muodostamat linjat. Katsomosta nähtynä teos näyttää jatkuvan stadionin ulkopuolelle päätyikkunoiden heijastuksina.

 

Valaisimet ovat tietokoneohjattuja ja niiden kirkastuminen ja himmeneminen näyttäytyvät katsojalle edestakaisina kaaren suuntaisina liikkeinä – jalkapallotermein ikään kuin puolenvaihtoina. Teoksen ohjelmoinnissa voidaan ottaa huomioon vuoden ja vuorokauden ajat sekä stadionin eri käyttäjien ja käyttötarkoitusten asettamat rajoitteet. Teos voidaan ohjelmoida myös siten, että sen toiminta on ottelun aikana hyvin rauhallista ja aktivoituu taas ottelun väliajoilla ja sen päättyessä.

 

Taiteilijat Tommi Grönlund (s. 1967) ja Petteri Nisunen (s. 1962) tunnetaan liikettä, valoa ja ääntä yhdistelevistä installaatioistaan. Teoksissa tärkeässä roolissa ovat usein tekniikka sekä fysikaaliset ja mekaaniset ilmiöt. Grönlund ja Nisunen tutustuivat opiskellessaan arkkitehtuuria -80 ja -90 lukujen vaihteessa Tampereella. Sen jälkeen he perustivat arkkitehtuuritoimiston Helsinkiin yhdessä kolmen opiskelukaverinsa kanssa. Vähitellen heidän työskentelynsä painopiste kuitenkin siirtyi arkkitehtuurista nykytaiteeseen.

 

Taiteilijat ovat pitäneet yhdessä lukuisia näyttelyitä ympäri maailmaa, viimeisimpänä Minsheng Art Museumissa Shanghaissa. He ovat saaneet useita kotimaisia ja kansainvälisiä tunnustuksia, muun muassa Taiteen valtionpalkinnon vuonna 2001 ja Maailman kulttuurineuvoston myöntämän Leonardo da Vinci -palkinnon vuonna 2013. Uusimpia julkisia teoksia Grönlund ja Nisunen ovat toteuttaneet muun muassa Länsimetroon ja Aalto-yliopistolle Espooseen sekä Uuteen lastensairaalaan ja Kalasataman kouluun Helsinkiin.

 

Tammelan stadionin ja Salhojankadun asunnot on suunnitellut useaan otteeseen palkittu helsinkiläinen arkkitehtitoimisto JKMM, jonka käsialaa on mm. Amos Rex -taidemuseo Helsingin keskustassa.

 

Tampereen kaupungilla on käytössä prosenttiperiaate, mikä tarkoittaa, että kaupungin kiinteistöjen uudis- tai korjausrakentamisen kustannuksista noin prosentti varataan julkisen taiteen toteuttamiseen. Tampereen taidemuseo toimii hankkeissa taideasiantuntijana, ja teokset liitetään osaksi Tampereen kaupungin taidekokoelmaa.

 

 

Teksti:


Janne Kauppinen