Vuosimitalikilpailun 2023 voitti Petri Neuvosen Mitali tekeillä

Mitalitaiteen Killan vuosimitalikilpailun 2023 on voittanut Petri Neuvosen ehdotus Mitali tekeillä. Neuvonen saa 2 400 euron palkinnon. Ehdotus toteutetaan Killan vuosimitalina ja valetaan pronssiin. Kilpailu oli tasoltaan erittäin vaihteleva ja osallistuminen poikkeuksellisen runsasta: ehdotuksia saatiin 62. Vuosimitalikilpailu toteutettiin Tampereella yhteistyössä Tampereen taidemuseon kanssa.

Tuomaristo kiitteli voittajaehdotuksen oivaltavaa otetta. Mitali avaa luomisprosessia vähäeleisesti mutta kouriintuntuvan havainnollisesti. Lähtökohta on mitalin perinteinen pyöreä muoto. Se joutuu taipumaan, kun mitalin reuna, joka on yleensä ilmaisullisesti painoton, mukailee käden liikettä ja ottaa itselleen sommitelmassa ratkaisijan roolin. Lopputulemana koko mitali muodostaa kiinnostavan tapahtuman, joka välittää hienosti mitalin tekemisen tunnetta.

Taiteilija itse kertoo, että työn perusajatuksena oli luoda mitali, joka ei viittaisi itsensä ulkopuolelle. ”Usein mitali mielletään vain jonkin ulkoisen sisällön, teeman tai kuva-aiheen alustaksi. Nyt halusin tehdä mitalin, joka ei tukeudu vieraisiin merkityksiin vaan olisi riittävä itsessään.” Arkkitehti, tekniikan tohtori Petri Neuvonen on tehnyt mitaleita 2000-luvun alkupuolelta saakka.

Toiselle tilalle kilpailussa sijoittui Sanna Kallojärven ehdotus Ikuisuus (1 300 €), ja kolmanneksi tuli Paula Salmelan Kolmanteen polveen (800 €). Vuosimitalikilpailuja on toteutettu Suomen Mitalitaiteen Killan perustamisesta 1965 lähtien lukuun ottamatta vuotta 2020.