Lisää prosenttitaidetta Tampereen Vuorekseen

Tampereen Vuoreksen kaupunginosaan on valmistunut uusi prosenttitaideperiaatteella toteutunut teos. Isokuusen päiväkoti- ja koulukeskus sai seinilleen tamperelaisen Sauli Iso-Lähteenmäen moniosaisen teoksen Ystävät.

Isokuusen päiväkoti ja koulu on pian valmis käyttöön taidekaupunginosa Vuoreksessa. Sauli Iso-Lähteenmäen 16-osainen teos valmistui hyvissä ajoin ennen rakennuksen käyttöönottoa ja ilahduttaa näin jo ensimmäisiä päiväkodin ja koulun käyttäjiä. Pääosin puurakenteinen, kaksikerroksinen päiväkotirakennus on mitoitettu 160 päiväkotilapselle. Esi- ja alkuopetustilaa tulee noin 150 lapselle ja rakennuksella on myös iltakäyttöä. Arkkitehtisuunnitelmat on laatinut HIMLA Arkkitehdit Oy.

Sauli Iso-Lähteenmäki on kokenut kuvataiteilija, joka työskentelee yleensä grafiikan ja maalauksen parissa, mutta on toteuttanut jo useita julkisia teoksia Tampereelle mm. Keskustorille. Luonto, eläimet ja vesi ovat hänelle läheisiä aiheita. Lintujen kuvaajana hän on erityisen taitava.

Isokuusen Ystävät -teos huomioi onnistuneesti rakennuksen pääasialliset käyttäjät, eli lapset. Teoksessa on yhdessä tekemisen iloa ja kauttaaltaan positiivinen tunnelma. Teoksen eri osat tarjoavat myös lapsille löytämisen iloa, nurkan takaa voi kurkistaa lempeä jänis tai laulava lintu.

Teoskokonaisuuden pääteos sijaitsee rakennuksen pääsisäänkäynnin viereisellä seinällä, jossa yli kuusimetriä korkea teos pääsee hienosti näkyviin. Ulkotiloissa olevat alumiini- ja teräsreliefit tehty kestäviksi ja lähes huoltovapaiksi hyvien julkisen taiteen periaatteiden mukaisesti. Sisätiloista löytyy myös Iso-Lähteenmäen öljyvärimaalaus.

Tampereen kaupungilla on käytössä taiteen prosenttiperiaate, mikä tarkoittaa, että kaupungin kiinteistöjen uudis- tai korjausrakentamisen kustannuksista noin prosentti varataan julkisen taiteen toteuttamiseen. Tampereen taidemuseo toimii hankkeissa taideasiantuntijana, ja teokset liitetään osaksi Tampereen kaupungin taidekokoelmaa.

Lisätiedot:

Sauli Iso-Lähteenmäki
kuvataiteilija
050 3480489
sauli.iso-lahteenmaki@saunalahti.fi

Janne Kauppinen
amanuenssi, Tampereen taidemuseo
041 730 2971
janne.m.kauppinen@tampere.fi

Teksti:


Janne Kauppinen