Sateenkaariperhepäivä Tampereen taidemuseossa

hehkumahku
26.3.2023
10.00 - 18.00
Puutarhakatu 34, 33230 Tampere

Sateekaariperhepäivänä suosittuja koko perheen klovniopastuksia, taaperontahtisia opastuksia, nonstop-rintamerkkityöpaja sekä aikuisten yleisöopastus. Ilmainen sisäänpääsy kaikille perheille!


Sateenkaariperhepäivän ohjelma sisältyy museon pääsymaksuun.

26.3.2023 ohjelma

klo 10.30 vauvan- ja taaperontahtinen opastus

Koetaan yhdessä keväinen keinuminen ja laukan rytmi sekä ihmetellään veistoksia ja valokuvia. Kierroksella edetään pienten tahdissa. Mukaan mahtuu 12 ensimmäistä pienokaista, ilmoittautuminen kassalle.

klo 11.30 ja 13.30 klovniopastus

Klovnien ohjaamalla kierroksella eläydytään Wäinö Aaltosen patsaiden tunnelmaan ja ihmetellään niiden ylväitä ja upeita muotoja. Patsaiden historiaan sukelletaan hassuilla tavoilla ja kokeilemme yhdessä asentoja, joissa patsaat ovat. Kierros sopii koko perheelle. Mukaan mahtuu 25 ensimmäistä, ilmoittautuminen kassalle. Tervetuloa ihastelemaan taidemuseon Wäinö Aaltosen – Luomisen riemu näyttelyä klovnien opastuksella ja tutustumaan yhteen kansallistaiteilijoistamme. Klovneina Johanna Peltola ja Henni Salo Yhteisötaidekoulu Hehkumahkusta. www.hehkumahku.fi

klo 12–15 non-stop -rintamerkkityöpaja
Tule taiteilemaan oma sateenkaareva rintamerkki!

klo 15 yleisöopastus aikuisempaan makuun

Tule tutustumaan taiteilija Wäinö Aaltosen monipuoliseen tuotantoon ja valokuvataiteilija Del LaGrace Volcanon normeja haastavaan näyttelyyn.

Sateenkaaripäivänä 26.3.2023 on ilmainen sisäänpääsy kaikille perheille. Alle 7-vuotiaat pääsevät aina ilmaiseksi taidemuseoon. Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Del LaGrace Volcano - Bodies of Resistance

Bodies of Resistance käsittää moninaisen kuvaston valokuvia henkilöistä, kehoista, sukupuolista ja seksuaalisuuksista, jotka vastustavat yhteiskunnan heteronormatiivisia luokitteluja. Näyttely koostuu Volcanon valokuvista hänen uransa eri vuosikymmeniltä.

Del LaGrace Volcano on kalifornialaissyntyinen valokuvataiteilija, esiintyjä ja aktivisti. Hän on opiskellut valokuvausta Yhdysvalloissa San Franciscon taideinstituutissa ja asuessaan Iso-Britanniassa hän täydensi valokuvataiteen opintojaan Derbyn yliopistossa (MA). Nykyään Volcano asuu ja työskentelee Örebrossa, Ruotsissa.

Volcano on tehnyt pitkän ja tuotteliaan uran eri queer-alakulttuurien, yhteisöjen ja aktivismin kuvaajana ja osana. Hänen mallinsa ovat aina enemmän kokevia subjekteja kuin esineellistettyjä katseen kohteita. Volcanon valokuvilla on jo vuosikymmeniä ollut suuri sekä poliittinen että monille katsojille henkilökohtainen merkitys normien haastajana ja seksuaalisuuden, sukupuolen ja ruumiillisuuden kuvaston rikastuttajana. Erilaiset keholliset muodonmuutokset ja sukupuoli-identiteetin ilmenemisen moninaisuus ovat hänen taiteensa keskiössä.

Bodies of Resistance on Del LaGrace Volcanon ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Hän on järjestänyt kymmeniä näyttelyitä ympäri maailman, hänen teoksiaan on ollut esillä mm. Lontoossa Tate Modernissa ja Victoria & Albert Museumissa.

Del LaGrace Volcanon näyttely järjestetään yhteistyössä Trans*Creative: health, violence and environment in transgender cultural production -tutkimushankkeen kanssa, jota rahoittaa Koneen Säätiö.


Wäinö Aaltonen – Luomisen riemu

Wäinö Aaltonen – Luomisen riemu on Aaltosen taidetta 1910-luvulta 1960-luvulle esittelevä laaja retrospektiivi, jonka lähtökohtana ovat hänen Tampereelle ja Turkuun toteuttamansa monumentaalityöt.

Näyttelyssä tarkastellaan Aaltosen monumentaalitöiden luomisprosessia runsaan valokuvamateriaalin, piirustus- ja kipsiluonnosten, työkalujen sekä julkisiin teoksiin liittyvien pienempien teosten kautta. Esillä on myös aiemmin yleisölle esittelemättömiä luonnoksia. Kaikkiaan näyttelyssä on esillä yli 100 teosta: veistoksia, mitaleita, maalauksia, piirustuksia ja kirjankuvituksia. Lisäksi mukana on kuvataiteilija Nuutti Koskisen mediateos Pirkkalaisveistoksista.

Wäinö Aaltonen – Luomisen riemu valottaa monumentaalihankkeiden rinnalla kuvanveistäjän julkisista odotuksista vapaiden pienempien teosten luomistyötä ja näkemyksiä taiteen tehtävästä. Näissä veistoksissaan ja maalauksissaan Aaltonen pääsi kokemaan luomisen riemua, etsimään rohkeasti rajojaan ja toteuttamaan ajankohtaisimpia taiteen ilmaisutapoja mm. kubismin ja erilaisten materiaalikokeilujen parissa. Keskeisinä näyttelyn teemoina ovat myös eri taiteenlajien – kuvataiteen, kirjallisuuden ja musiikin – välinen ykseys sekä Aaltosen nais- ja mieskuvan moninaiset representaatiot ja niiden uudelleentulkinnat.

Wäinö Aaltonen – Luomisen riemu on toteutettu yhteistyössä Turun museokeskuksen kanssa.
Päivät
26.3.2023
Aika
10.00 - 18.00
Sijainti
Puutarhakatu 34, 33230 Tampere
Tampereen taidemuseo
Hinta
Maksuton sisäänpääsy perheille, muut 13 / 6 €. Alle 7-vuotiaat aina ilmaiseksi.
Järjestäjä
Tampereen taidemuseo
Lisätiedot