Yleisöopastus sunnuntaisin klo 15 Tampereen taidemuseossa

Wäinö Aaltonen työstää Turun liljaa 1924. Kuva: Wäinö Aaltosen arkisto, Turun museokeskus (det.)
26.3.2023
15.00 - 15.45
Puutarhakatu 34, 33230 Tampere

Tampereen taidemuseossa on yleisöopastus joka sunnuntai klo 15. Opastus sisältyy museon pääsymaksuun. Yleisöopastusta ei ole suunnattu ryhmille. Museossa on esillä kaksi näyttelyä.

Wäinö Aaltonen - Luomisen riemu

Wäinö Aaltosen taidetta 1910-luvulta 1960-luvulle esittelevän laajan retrospektiivisen näyttelyn lähtökohtana ovat hänen Tampereelle ja Turkuun toteuttamansa monumentaalityöt. Hämeensillan Pirkkalaisveistokset, Aleksis Kiven muistomerkki Runoilija ja Muusa, Paavo Nurmen juoksijapatsas sekä Turun Lilja kuuluvat Wäinö Aaltosen merkittävimpien julkisten teosten joukkoon. Aikojen saatossa niistä on tullut tamperelaisuuden, turkulaisuuden ja yleisemmin suomalaisuuden symboleita ja tunnuskuvia. Samalla ne kertovat syntyajankohtansa ajankohtaisista ilmiöistä, kuten urheiluvoittojen ja nousevan kansallisen itsetunnon pohjustamasta suomalaisen identiteetin korostamisesta.

Näyttelyssä tarkastellaan Aaltosen monumentaalitöiden luomisprosessia runsaan valokuvamateriaalin, piirustus- ja kipsiluonnosten, työkalujen sekä julkisiin teoksiin liittyvien pienempien teosten kautta. Esillä on myös aiemmin yleisölle esittelemättömiä luonnoksia. Kaikkiaan näyttelyssä on esillä yli 100 teosta: veistoksia, mitaleita, maalauksia, piirustuksia ja kirjankuvituksia. Lisäksi mukana on kuvataiteilija Nuutti Koskisen mediateos Pirkkalaisveistoksista.

Wäinö Aaltonen – Luomisen riemu valottaa monumentaalihankkeiden rinnalla kuvanveistäjän julkisista odotuksista vapaiden pienempien teosten luomistyötä ja näkemyksiä taiteen tehtävästä. Näissä veistoksissa ja maalauksissa Aaltonen pääsi kokemaan luomisen riemua, etsimään rohkeasti rajojaan ja toteuttamaan ajankohtaisimpia taiteen ilmaisutapoja mm. kubismin ja erilaisten materiaalikokeilujen parissa. Keskeisinä näyttelyn teemoina ovat myös eri taiteenlajien – kuvataiteen, kirjallisuuden ja musiikin – välinen ykseys sekä Aaltosen nais- ja mieskuvan moninaiset representaatiot ja niiden uudelleentulkinnat.

Wäinö Aaltonen – Luomisen riemu -näyttely on toteutettu yhteistyössä Turun museokeskuksen kanssa. Se on laajin Wäinö Aaltosen tuotantoa nimikkomuseon ulkopuolella 1990-luvun jälkeen esittelevä näyttely. Näyttely on koostettu valtaosin Turun kaupungin ja Tampereen taidemuseon kokoelmista. Tampereen kaupunki hankki kokoelmaansa yli 100 Wäinö Aaltosen teosta 1961. Suunnitelmana oli tuolloin Wäinö Aaltosen museon perustaminen Tampereelle.

Del LaGrace Volcano - Bodies of Resistance

Bodies of Resistance käsittää moninaisen kuvaston valokuvia henkilöistä, kehoista, sukupuolista ja seksuaalisuuksista, jotka vastustavat yhteiskunnan heteronormatiivisia luokitteluja. Näyttely koostuu Volcanon valokuvista hänen uransa eri vuosikymmeniltä.

Del LaGrace Volcano on kalifornialaissyntyinen valokuvataiteilija, esiintyjä ja aktivisti. Hän on opiskellut valokuvausta Yhdysvalloissa San Franciscon taideinstituutissa ja asuessaan Iso-Britanniassa hän täydensi valokuvataiteen opintojaan Derbyn yliopistossa (MA). Nykyään Volcano asuu ja työskentelee Örebrossa, Ruotsissa.

Volcano on tehnyt pitkän ja tuotteliaan uran eri queer-alakulttuurien, yhteisöjen ja aktivismin kuvaajana ja osana. Hänen mallinsa ovat aina enemmän kokevia subjekteja kuin esineellistettyjä katseen kohteita. Volcanon valokuvilla on jo vuosikymmeniä ollut suuri sekä poliittinen että monille katsojille henkilökohtainen merkitys normien haastajana ja seksuaalisuuden, sukupuolen ja ruumiillisuuden kuvaston rikastuttajana. Erilaiset keholliset muodonmuutokset ja sukupuoli-identiteetin ilmenemisen moninaisuus ovat hänen taiteensa keskiössä.

Bodies of Resistance on Del LaGrace Volcanon ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Hän on järjestänyt kymmeniä näyttelyitä ympäri maailman, hänen teoksiaan on ollut esillä mm. Lontoossa Tate Modernissa ja Victoria & Albert Museumissa.

Del LaGrace Volcanon näyttely järjestetään yhteistyössä Trans*Creative: health, violence and environment in transgender cultural production -tutkimushankkeen kanssa, jota rahoittaa Koneen Säätiö.
Päivät
26.3.2023
Aika
15.00 - 15.45
Sijainti
Puutarhakatu 34, 33230 Tampere
Tampereen taidemuseo
Hinta
Opastus sisältyy pääsymaksuun 13 / 6 €, Museokortilla ilmaiseksi
Järjestäjä
Tampereen taidemuseo
Lisätiedot