Vuoden nuori taiteilija 2022 Emma Jääskeläinen - At Her Fingertips

Paavo Lehtonen
11.6.2022 - 12.9.2022
00.00 - 00.00
Puutarhakatu 34, 33230 Tampere

Emma Jääskeläinen on tullut tunnetuksi massiivisen monumentaalisista kiviveistoksistaan, joiden materiaalina taiteilija käyttää klassisia kivilajeja päivittäen materiaalit nykytaiteen kielelle.

Taiteilija välttää liiallista vakavuutta käyttäen yllättäviä materiaalivalintoja. Taskuun mahtuva monumentaaliveistos kuvastaa hyvin sitä, miten Jääskeläinen leikittelee suuresti vaihtelevalla mittakaavalla: käteen mahtuva, halattava ja mahdoton, kuten taiteilija sitä itse kuvailee. Myös muut vastakkaisuudet, kuten kova ja pehmeä, esiintyvät taiteilijan teoksissa, joita laajassa merkityksessä voi nähdä myös muotokuvina.

Kehollisuus on tärkeä sisällöllinen lähtökohta Emma Jääskeläisen taiteessa. Massojen käsittely on fyysistä, jossa taiteilijan ja materiaalin vuoropuhelu saa konkreettisen muodon herkkyyttä unohtamatta. Se on liikettä ja läsnäoloa, massan ja volyymin työstämistä, jonka kautta taiteilijan intuitiivinen kokemus siirtyy yhteisesti nähtäväksi ja koettavaksi.

Kuvataideakatemiasta 2018 valmistunut Jääskeläinen aloitti taideopinnot performanssitaiteesta, josta fyysisyys jatkui kolmiulotteiseen kuvanveistoon. Oman kehon muistijälki ja kokemukset siirtyvät hyvin konkreettisella tavalla osaksi taiteellista työskentelyä. Äitiyden teema on Emma Jääskeläisellä ajankohtainen ja se näkyy esimerkiksi näyttelyn nimiteoksessa At Her Fingertips. Kehossa tapahtunut jakaantuminen on siirtynyt konkreettisesti taideteoksiin esimerkiksi osien välisinä sidoksina. Uurteet, jäljet, varjot, massan paino tulevat näkyviin myös monimateriaalisissa teoksissa. Suomenlampaan villa, lasi, sormus, chilipalko, tekoturkis, hiukset tai lippalakki ovat taiteilijan käyttämiä materiaaleja. Moniaistillisuuden ulottuvuudet kuuluvat ääniteoksissa ja jopa taiteilijan tekemänä musiikkina. Myös makuaisti asettuu osaksi ilmaisua esimerkiksi purukumia käyttäen.

Vuoden nuori taiteilija 2022 -näyttely toteutetaan Tampereella kaksiosaisena: Tampereen taidemuseon laajan yksityisnäyttelyn lisäksi Emma Jääskeläisen teoksia on esillä Finlaysonin TR1 Rullaamossa osana Finlayson Art Area – tapahtumaa. Näyttely jatkaa syksyllä Kuntsin modernin taiteen museoon, Vaasaan. Näyttelyn on tuottanut Tampereen taidemuseo.
Päivät
11.6.2022 - 12.9.2022
Aika
00.00 - 00.00
Sijainti
Puutarhakatu 34, 33230 Tampere
Tampereen taidemuseo
Hinta
12 / 5 €, Museokortilla ilmaiseksi
Järjestäjä
Tampereen taidemuseo
Lisätiedot