Hanna Vihriälän Punakaneli ja Valkea kuulas valmistui Vuoreksen kouluun

Kuvanveistäjä Hanna Vihriälän teos Punakaneli ja Valkea kuulas valmistui Vuores-taloon Tampereella loppuvuodesta 2021. Kaksiosainen, akryylihelmistä koostuva teos kuvaa omenapuiden lehvästöä. Teos installoitiin Vuoreksen koulun toisen kerroksen aulan ikkunoiden alapuolelle, niin lehvästön että voi kokea jatkuvan ikkunoista avautuvasta maisemaan. Teoksen tilaaja oli Tampereen kaupunki, ja se on osa Tampereen kaupungin julkisen taiteen kokoelmaa.

”Orgaanisella muotokielellä, väreillä ja materiaaleilla olen hakenut kontrastia koulun arkkitehtuurin selkeisiin pysty- ja vaakalinjoihin”, kertoo kuvanveistäjä Hanna Vihriälä. ”Mittakaavaa kasvattamalla realistinen ja havaintoon perustuva aihe saa unenmaisia, epätodellisia piirteitä. Teoksen materiaali on kiiltävää, osittain läpikuultavaa ja se elää valon vaihteluiden mukaan.”

Teoksen valmistuminen vaati valtavan määrän käsityötä. Kaksiulotteinen teos koostuu 60 000:sta käsin teräsvaijereihin pujotellusta akryylihelmestä, jotka muodostavat teoksen elävän pinnan. Kuvanveistäjä on tutkinut materiaalin mahdollisuuksia, mutta myös kuvanveiston ja maalauksen suhdetta. Kaukaa katsottuna aihe tarkentuu omenapuiden lehvästöksi, jossa Valkoisessa kuulaassa lehvästön piilossa puiden oksalla kiipeilee kissa.

Kuvanveistäjä Vihriälä on tuttu nimi Vuoreksen alueen julkisten taiteen tekijöiden pitkässä listassa. Hän on toteuttanut 2016 Vuoreksen puistokadun asuinrakennuksen julkisivuun luontoaiheisen alumiinireliefin. Reliefi kuvaa Vuoreksessa viihtyvää vesikasvia, lapinvesitähteä, joka on eteläisessä Suomessa harvinainen. Punakaneli ja Valkoinen kuulas -teossarja tuo katsojan puutarhakokemuksen äärelle, kesäpäivän hetkeen, jossa auringon valo välkehtii lehvästön läpi.

Vuoreksen ensimmäiset julkiset taideteokset valmistuivat vuonna 2008. Reilun vuosikymmenen aikana 80 pysyvää julkista teosta on tullut osaksi yli 6 000 asukkaan arkea.

Teksti:


Tiina Kuivalainen