Backlight2023: Julmaa valoa / Cruel Radiance

Backlight on Valokuvakeskus Nykyajan tuottama kansainvälinen valokuvafestivaali. Pohjois-Euroopan suurimpiin ja vanhimpiin lukeutuva triennaali pidetään 2023 kesällä jo 13. kerran. Tampereen taidemuseo on yksi festivaalin näyttelypaikoista.

Backlight2023: Julmaa valoa / Cruel Radiance -näyttely pohtii valokuvan todistusvoimaa maailmassa, jossa globaalit kriisit ja konfliktit ovat jo kauan sitten ylittäneet inhimilliset mittasuhteet. Aineellinen ympäristömme on ihmisen aiheuttaman väkivallan hiljainen todistaja, mikä näkyy mitä erilaisimmin tavoin sodista ilmastonmuutokseen. Valokuvista ja mediateoksista koostuva näyttely tarkastelee kuvallista toimijuutta suhteessa siihen, miten luonto ja aineellinen ympäristö rekisteröi ihmisen aiheuttaman väkivallan ulottuvuuksia. Näyttely tuo esiin niin yksittäisten otosten kuin laajemman tematiikan kautta maapallon elinolosuhteita tuhoavia hitaita prosesseja ja äkillisten geopoliittisten kriisien aiheuttamia jälkiä. Näyttelyssä nähdään muun muassa englantilaisen Susan Schupplin ja uusseelantilaisen Fiona Amundsenin teoksia.

Backlight2023: Julmaa valoa / Cruel Radiance -näyttelyn kuraattoreina toimivat valokuvataiteilija ja tutkija Harri Pälviranta sekä kuvataiteilija Marko Karo.

Susan Schuppli: Cold Case / Weaponizing, still-kuva, 2021–22