Ensimmäinen Taidevaltakunta-biennaalinäyttely esittelee 31 taiteilijaa ja taiteilijaryhmää Hämeenlinnan taidemuseossa kesällä 2024

Tampereen taidemuseo, Hämeenlinnan taidemuseo sekä Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva ovat perustaneet Taidevaltakunnan. Hämeenlinnan taidemuseossa ja Kanta-Hämeessä 14.6.–8.9.2024 toteutuva ensimmäinen Taidevaltakunta-biennaalinäyttely antaa taiteelle ja taiteilijoille tulevaisuusvallan. Näyttelyyn on valittu 31 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää 271 hakijasta.

Jokaisella biennaaliin osallistuvalla taiteilijalla on side tai kiinnekohta Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen tai Pirkanmaan alueisiin. Näyttelyyn valitut taiteilijat ja taiteilijaryhmät ovat: 

Liina Aalto-Setälä, Tuuli Autio, Lotta Blomberg, Pirjetta Brander ja Janne Laine, Taija Goldblatt, Sirpa Haapaoja, Outimaija Hakala, Mollu Heino, Anni Honkajuuri, Heli Huotala, Sofi Häkkinen, Johanna Ilvessalo, Mari Järventausta-Lindertz, Sanna Kannisto, Marko Lampisuo, Jussi Lautu, Leena Lehti, Laura Lilja, Tuomas Linna, Juhana Moisander, Mäki-Nevala–Mottisenkangas, Jussi Nykänen, Hanna Oinonen, Harri Pälviranta, Johanna Rotko, J. Saari, Noora Schroderus, Sauli Suomela, Anssi Taulu, Noora-Maija Tokee ja Kimmo Ylönen.  

Ensimmäinen Taidevaltakunta-biennaalinäyttely Hämeenlinnan taidemuseossa14.6.–8.9.2024

Hämeenlinnan taidemuseon molemmat näyttelyrakennukset valtaava ensimmäinen Taidevaltakunta-biennaalinäyttely tutkii miltä tulevaisuuden Taidevaltakunta näyttää taiteilijoiden silmin. Biennaalinäyttelyssä luonnon ja ihmisen dialogissa kuullaan huomisen ääni. Taiteilijoiden tarjoamat tulevaisuudet kulkevat dystopiasta toivoon. Mukaan valikoituneissa teoksissa käsitellään muun muassa ihmisen ja ympäristön suhdetta sekä taiteen merkitystä maapalloa ravistelevien kriisien keskellä. 

Teoksista osan toteutus alkaa jo ennen biennaalinäyttelyn avautumista kevään 2024 aikana. Esimerkiksi kuvataiteilija Kimmo Ylösen Valtakunnan askelmitta on kävellen toteutettava tutkimusmatka Taidevaltakunnan alueella. Kimmo Ylönen kävelee kolmion Hämeenlinnasta Tampereelle, Tampereelta Lahteen ja Lahdesta takaisin Hämeenlinnaan. Ylönen kirjoittaa, piirtää ja kuvaa kävelymatkan aikana, jonka suunniteltu pituus on 360 kilometriä ja kesto 26 päivää. Yleisö voi seurata teoksen toteutumista @taidevaltakunta -Instagram-tilillä.  

Kuvataiteilija Sofi Häkkisen I Want to Believe (You) -teoksen toteutus käynnistyi biennaalin taiteilijanimien julkistuksen yhteydessä. Häkkinen kutsuu meidät kaikki vastaamaan teokseensa liittyvään kyselyyn. I Want to Believe (You) on digitaalinen performanssi, veistos ja julkaisu, jonka polttoainetta ovat vastaukset internetissä levitettävään kyselylomakkeeseen. Kyselyn verkkolomake löytyy osoitteesta: https://sofihakkinen.com/i-want-to-believe-you/  Kyselyyn vastataan anonyymisti. 

Taiteilija- ja teosvalinnat 

Ensimmäisen Taidevaltakunta-biennaalinäyttelyn taiteilija- ja teoshaku toteutettiin keväällä 2023. Taiteilija- ja teosvalinnoista vastasi ensimmäistä hakua varten koottu valintaraati. Siihen osallistui Taidevaltakunnan taustamuseoiden edustajien lisäksi viisi ulkopuolista asiantuntijajäsentä.

Hämeenlinnan taidemuseo, Tampereen taidemuseo sekä Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva toteuttavat Taidevaltakunnan yhteistyössä osana alueellista taidemuseotyötä. Kahden vuoden välein toteutettava kuvataiteen biennaali vuorottelee eri maakunnissa. Ensimmäisen Hämeenlinnassa ja Kanta-Hämeessä 2024 koettavan Taidevaltakunta-näyttelyn jälkeen biennaali levittäytyy 2026 Tampereelle ja Pirkanmaalle ja vuonna 2028 Lahteen ja Päijät-Hämeeseen.  

Museovirasto ja Alfred Kordelinin säätiö tukevat Taidevaltakunta-biennaalinäyttelyä.