Tulevat näyttelyt

8.10.2022–8.1.2023 Siveltimen voima

Näyttely esittelee suomalaista ekspressiivistä maalaustaidetta kultakaudelta nykytaiteeseen. 1900-luvun alusta lähtien Euroopassa vaikuttaneet ekspressionistit ilmaisivat taiteessaan subjektiivisia emootioita ja sisäisiä kokemuksia. Maalauksissa rajut muodot ja vahvat värit yhdistyivät voimakkaisiin siveltimenvetoihin.

Näyttelyssä edetään kultakauden ekspressiivisistä, patrioottisista maisemista ja Akseli Gallen-Kallelan Afrikan-kaudesta 1910–1920-lukujen marraskuulaisten taiteeseen, Helene Schjerfbeckin sisäisiä maailmoja luotaavaan modernismiin, Ellen Thesleffin uraauurtavaan ekspressionismiin, 1960-luvun informalismiin, 1980-luvun uusekspressionismiin sekä nykytaiteen ekspressiiviseen maalaukseen. Näyttelyn taiteilijoita ovat edellä mainittujen lisäksi myös mm. Fanny Churberg, Jalmari Ruokokoski, Tyko Sallinen, Eero Nelimarkka, Marcus Collin, Ilmari Aalto, Vilho Lampi, Pekka Halonen, Yrjö Saarinen, Eva Törnvall-Collin, Lauri Ahlgrén, Esko Tirronen, Teemu Saukkonen, Leena Luostarinen, Anna Retulainen ja Henry Wuorila-Stenberg.

Näyttelyssä on aiemmin julkisesti näkemättömiä ja harvoin esillä olleita teoksia yksityisistä kokoelmista. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Suomalaiset taidesäätiöt ry:n kanssa. Yhdistykseen kuuluvat Alfred Kordelinin säätiö, Fortumin Taidesäätiö, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, OP Ryhmän Taidesäätiö, Pro Artibus -säätiö, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö, Nordean taidesäätiö, UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö, Åbo Akademin säätiö ja Lönnströmin taidemuseo.

Jalmari Ruokokoski: Kukkia, 1909. Öljy kankaalle. Signe ja Ane Gyllenbergin taidesäätiö.

8.10.2022–8.1.2023 Valoa ja virtaa – Dimensio 50 vuotta

Taidemuseon alakerrassa nähtävä Dimensio ry:n juhlanäyttely tuo pimeään vuodenaikaan valoa ja virtaa. Näyttely koostuu media- ja tilateoksista, maalauksista ja veistoksista. Valo ja liike toistuvat teoksissa keskeisinä aiheina samoin kuin vetoaminen eri aisteihin. Dimension perinteiden mukaisesti tekniikka ja taide sekä ihmisen ja luonnon suhde liittyvät kiinteästi yhteen.

Näyttelyn taiteilijakaarti ulottuu Dimension perustajajäsenistä aina viime vuosina liittyneisiin nuoriin taiteilijoihin. Mukana ovat Ville Aalto, Timo Heino, Lars Holmström, Antti Immonen, Niklas Ingelius, Pekka Kaikkonen, Tuomo Klemi, Antti Maasalo, Kalle Mustonen, Anja Rahola, Antti-Ville Reinikainen, Kim Somervuori ja Barbara Tieaho. Näyttelyn teokset lähestyvät valon, liikkeen, teknologian ja luonnon teemoja eri keinoin. Dimension perustajajäseniin kuuluvan Antti Maasalon (s.1940) teokset ovat usein liikkuvia. Näyttelyn työ kuvaa ajan vääjäämätöntä kulumista ihmiselämässä ja ilmaston kannalta. Antti-Ville Reinikaisen (s.1980) unenomaisten tilateosten valo kutsuu luokseen, mutta niiden kätkemä maailma säilyy ulottumattomana. Dimension nuorimman jäsenen Niklas Ingeliuksen (s.1992) värimaalaukset luovat läpikuultavien maalikerrosten myötä utuisen valon tunnelman.

Vuonna 1972 perustettu legendaarinen Dimensio-taiteilijaryhmä toimii edelleen aktiivisesti. Siihen on eri aikoina kuulunut kuvataiteilijoiden lisäksi muun muassa säveltäjiä, insinöörejä, elokuvantekijöitä ja arkkitehteja. Ryhmälle ominainen eri taiteenlajien luova yhdistely näkyy myös 50-vuotisjuhlanäyttelyn teoksissa.

Punainen metallilaatikko roikkuu seinällä.
AV Reinikainen: Kieleke, 2020.