Tulevat näyttelyt

8.10.2022–8.1.2023 Siveltimen voima

Näyttely esittelee suomalaista ekspressiivistä maalaustaidetta kultakaudelta nykytaiteeseen. 1900-luvun alusta lähtien Euroopassa vaikuttaneet ekspressionistit ilmaisivat taiteessaan subjektiivisia emootioita ja sisäisiä kokemuksia. Maalauksissa rajut muodot ja vahvat värit yhdistyivät voimakkaisiin siveltimenvetoihin.

Näyttelyssä edetään kultakauden ekspressiivisistä, patrioottisista maisemista ja Akseli Gallen-Kallelan Afrikan-kaudesta 1910–1920-lukujen marraskuulaisten taiteeseen, Helene Schjerfbeckin sisäisiä maailmoja luotaavaan modernismiin, Ellen Thesleffin uraauurtavaan ekspressionismiin, 1960-luvun informalismiin, 1980-luvun uusekspressionismiin sekä nykytaiteen ekspressiiviseen maalaukseen. Näyttelyn taiteilijoita ovat edellä mainittujen lisäksi myös mm. Fanny Churberg, Jalmari Ruokokoski, Tyko Sallinen, Eero Nelimarkka, Marcus Collin, Ilmari Aalto, Vilho Lampi, Pekka Halonen, Yrjö Saarinen, Eva Törnvall-Collin, Lauri Ahlgrén, Esko Tirronen, Teemu Saukkonen, Leena Luostarinen, Anna Retulainen ja Henry Wuorila-Stenberg.

Näyttelyssä on aiemmin julkisesti näkemättömiä ja harvoin esillä olleita teoksia yksityisistä kokoelmista. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen (STSY:n) kanssa, johon kuuluvat: Alfred Kordelinin säätiö, Fortumin Taidesäätiö, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, OP Ryhmän Taidesäätiö, Pro Artibus -säätiö, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö, Taidesäätiö Merita, UPM-Kymmenen kulttuurisäätiö, Åbo Akademin säätiö ja Lönnströmin taidemuseo.

Jalmari Ruokokoski: Kukkia, 1909. Öljy kankaalle. Signe ja Ane Gyllenbergin taidesäätiö.

8.10.2022–8.1.2023 Dimensio

Dimensio-taiteilijaryhmän jurytetty 50-vuotisjuhlanäyttely Valovirtaa! täyttää taidemuseon alakerran vuoden pimeimpään aikaan valotaiteella. Näyttelyn teoksissa valo on mukana niin konkreettisena elementtinä kuin teosten aiheena. Värit ovat valoa ja valo väriä, sähkömagneettista säteilyä. Valovirta taas ilmaisee fysiikassa valonlähteestä saatavan valon määrää. Näyttelyn maalaukset, veistokset ja tilateokset antavat katsojille valovirtaa syksyn ja talven pimeyteen.

 

Punainen metallilaatikko roikkuu seinällä.
AV Reinikainen: Kieleke, 2020.

Dimensio-taiteilijaryhmän vuonna 2012 taidemuseossa järjestetty 40-vuotisnäyttely sisälsi teoksia myös ryhmän alkuvaiheilta. Nyt vuosikymmen myöhemmin nähdään uusia ja viime vuosina valmistuneita dimensiolaisten teoksia myös ryhmän uusilta jäseniltä.