Hyper

Kansainvälinen Hyper-näyttely vie katsojan suoraan iholle, lähelle ihmisyyttä. Teokset käsittelevät elämän ja kuoleman, todellisuuden ja fantasian, ihmisen ja koneen välistä suhdetta sekä ihmiskehon erilaisia deformaatioita. Hyperrealistisissa teoksissa kerronnalliset ja yllättävät elementit yhdistyvät todellisuuden valokuvantarkkaan esittämiseen. Aiheina ovat arkiset tilanteet, tavalliset ihmiset ja inhimillisen olemassaolon moninaisuus.

Hyperrealismi syntyi 1960- ja 1970-luvuilla Yhdysvalloissa ja Euroopassa vastareaktiona abstraktille ekspressionismille. Lähestymistapana se on jatkunut niin maalaus- kuin veistotaiteen alueella monien taiteilijoiden tuotannossa näihin päiviin saakka. Hyperrealismi kytkeytyy fotorealistiseen taiteeseen ja se on yksi ”uuden realismin” taidemuoto.

Marc Sijan: Embrace, 2014. Polyester resin and oil paint, 79 x 94 x 79 cm. © Marc Sijan. Courtesy of the artist and Institute for Cultural Exchange, Tübingen

Hyper-näyttelyn veistokset ovat teknisesti taiturimaisia ja esittävät ihmiskehon sellaisena kuin se on, pienintä yksityiskohtaa, kuten ihohuokosta, ryppyä, partakarvaa ja hikikarpaloa myöten. Tämä tekee katsomiskokemuksesta hätkähdyttävän todentuntuisen ja läsnäoloa korostavan. Hyperrealismissa käytetään usein hyödyksi vieraannuttamista liittämällä teoksiin draamallisia tai outoja elementtejä sekä ajattomia teemoja. Monissa teoksissa leikitään myös poikkeavalla mittakaavalla ja huumorilla. Näyttely nostaa esiin ajankohtaisia teemoja kuten robottiteknologian, tekoälyn, kloonauksen sekä kuolemattomuuden tavoittelun.

Näyttelyn taiteilijat ovat hyperrealistisen kuvanveiston keskeisimpiä nimiä viideltä vuosikymmeneltä. Mukana on Duane Hansonin amerikkalaisen keskiluokan kuvausta, Ron Mueckin mittakaavalla leikkiviä veistoksia sekä Zharko Basheskin jättiläismäinen lattian läpi nouseva mies Ordinary Man (2009–10). Näyttelyn muita keskeisiä taiteilijoita ovat mm. Jacques Verduyn, Tony Matelli, Sam Jinks, Marc Sijan, John DeAndrea, Mathilde ter Heijne ja Patricia Piccini. Kaikkiaan mukana on teoksia yli 20 taiteilijalta.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä saksalaisen Insititut für Kulturaustauschin kanssa. Tampereen taidemuseo toteuttaa näyttelyn yhteydessä laajan Pirkanmaan koululaisille suunnatun yleisötyön kokonaisuuden osana alueellisen vastuumuseon tehtävää. Hankkeen rahoittajana ja yhteistyökumppanina toimii Operaatio Pirkanmaa.

Zharko Basheski: Ordinary Man, 2009-10. Polyester resin, fiberglass, silicone, hair, 220 x 180 x 85 cm. © Zharko Basheski. Courtesy of the artist and Institute for Cultural Exchange, Tübingen