Kansainvälisen valokuvataiteen näyttely Orivedelle

Julkaistu 23.4.2021 7.00

Oriveden Kampuksen uudistetussa Galleria Akvaariossa avautuu kansainvälinen valokuva- ja videotaiteen kiertonäyttely Backlight2021 torstaina 29.4. Näyttelyn taiteilijat tulkitsevat taiteen ja tieteen moniulotteista suhdetta avaruuteen, luontoon ja eri kulttuureihin.
Näyttely on esillä Orivedellä 30.5. saakka. Näyttely on kaikille avoin ja maksuton.

Avaruuspukuinen tyttö ränsistyneen talon portailla
 

Valokuvakeskus Nykyajan, Tampereen taidemuseon ja Majaoja-säätiön yhteistyössä tuottama kiertonäyttely tarjoaa katsojille valikoiman teoksia viime syksyn Backlight2020-valokuvafestivaalilta. Osa teoksista on tehty maapallon avaruuskeskuksissa, erämaissa, merellä ja veden alla. Näyttely korostaa sitä, ettei ole vain yhtä totuutta, vaan pikemminkin useita totuuksia, rinnakkaistodellisuuksia. Kymmenen taiteilijan näyttely rakentuu valokuvavedoksista, suurista kankaalle painetuista valokuvista, videoista, äänimaisemista ja interaktiivisesta tekoälyyn perustuvasta selfie-teoksesta.

Suomessa ja ulkomailla kiertävä Backlight2021-kiertonäyttely tarjoaa katsojalle mahdollisuuden kokea, kuinka taiteilijat tällä hetkellä visualisoivat, ymmärtävät ja tulkitsevat taiteen ja tieteen moniulotteista suhdetta avaruuteen, luontoon ja eri kulttuureihin. Eri puolilta maailmaa tulevat taiteilijat käyttävät teoksissaan eksaktia tiedettä ja uutta teknologiaa, mutta tosiasioihin ja fiktioihin perustuvista visuaalisista tarinoista löytyy myös huumoria. Taideteokset purkavat myyttejä haudanvakavasta suhtautumisesta tieteistarinoihin ja herättävät näkemään kiertotalouden ja ympäristöllisen kestävyyden uudella tavalla.

Backlight2021-kiertonäyttelyn taiteilijat ovat John Angerson (Englanti), Caroline Corbasson (Ranska), Michel Le Belhomme (Ranska), Sami Lukkarinen and Roope Mokka (Suomi), Michael Najjar (Saksa), Bianca Salvo (Italia), Aki-Pekka & Astrid Sinikoski (Suomi), Daniel Stier (Saksa), Sameer Tawde (Intia), NASA/ESA/Edwin E. Aldrin (USA, Eurooppa).

Kiertonäyttelyn ovat kuratoineet Backlightin festivaalijohtaja Hannu Vanhanen ja museoamanuenssi Johanna Kangas Tampereen taidemuseosta. Kiertonäyttely käynnistyi Inarin kulttuurikeskus Sajoksesta, jossa se oli esillä helmi-huhtikuussa.

Backlight2021-kiertonäyttely Oriveden Kampuksen Galleria Akvaariossa on avoinna 29.4.–30.5.2021.

Oriveden Kampuksen Galleria Akvaario
Koulutie 5, 35300 Orivesi
Avoinna: ti-pe klo 12–18, la-su klo 12–16, ma suljettu
puh. 045 258 0848
info@orivedenkampus.fi

Lisätietoja:

festivaalijohtaja Hannu Vanhanen, puh. 0405073441, 0505579960; hannu.vanhanen@gmail.com, director.backlight@backlight.fi

museoamanuenssi Johanna Kangas Tampereen taidemuseosta, puh. 040 801 68 73, johanna.t.kangas@tampere.fiKuvat Aki-Pekka & Astrid Sinikoski, New Ghosts 2011-2020