Vuohenojalle valmistuu näyttävä maisemateos raitiotien viereen

Julkaistu 1.9.2021 11.59

Ratikkareitin varrelle tulee toinen maamerkkiteos Pyynikintorin pysäkin jatkoksi. Vuohenojalle, Hervannan valtaväylän viereen nousee aluetta elävöittävä Navigation Figures -niminen teos, joka muodostuu noin 60 metallitangosta ja led-valosta.

 

Teoksen tekijä valittiin avoimen kansainvälisen taidekilpailun kautta kesällä 2020. Ratikan taiteen järjestämään kilpailuun saatiin 114 teoshakemusta. Kilpailun voitti ruotsalainen työryhmä BRRUM teoksellaan Navigation Figures. BRRUM:n muodostavat taiteilija-arkkitehdit Ulrika Karlsson, Cecilia Lundbäck ja Veronica Skeppe. Teoksen rahoittaa A.R. Winterin muistosäätiö yhdessä Tampereen kaupungin kanssa.

Navigation Figures kertoo kommunikoinnin eri muodoista. Teoksella on viitteellinen yhteys Hervantaan, viestintätekniikkaan sekä läheiseen Iidesjärveen ja sen runsaaseen linnustoon. Taidekilpailun valintaraati kiittelikin teoksen onnistunutta paikan haltuun ottamista ja ajankohtaista syvyyttä.

Navigation Figures teos ihastuttaa sekä läheltä katsottuna että nopeasti ratikan kyydistä ohitettuna. Valaistuksen ansiosta taideteos on vaikuttava eri vuorokauden- ja vuodenaikoina. Teoksesta voivat nauttia niin ratikan käyttäjät, pyöräilijät, koiran ulkoiluttajat kuin Hervannan valtaväylän autoilijatkin.

Pimeän aikaan teos näyttäytyy katsojalleen täysin uudella tavalla. Liikkumalla teoksen eri puolille tarkkaavainen katsoja saattaa huomata valojen muodostamia kuvioita, jotka muuttuvat eri näkökulmasta katsottuna. Valojen muodostamat viivat osoittavat kuvitteellisia reittiohjeita – ei yhtä vaan useita. Teoksen säädettävät led-valot on suunniteltu vain tätä teosta varten. Teoksen sisälle jää katsojalle tyhjä tila, johon voi mennä nauttimaan muuttuvasta maisemasta ja arvoituksellisesta valosta.

Brrum on perustettu Tukholmassa vuonna 2016. Taiteilijaryhmä tekee monialaisia taideprojekteja, kuten arkkitehtisuunnittelua eri vaiheissa ja mittakaavassa, tutkimuspohjaisia hankkeita, maisema-arkkitehtuuria, muotoilua sekä näyttelysuunnittelua. Ryhmältä valmistuu piakkoin julkinen taideteos myös Tukholman Hagastadeniin.

Navigation Figures teoksen on rahoittanut A.R. Winterin muistosäätiö ja Tampereen kaupunki. Anders Rudolf Winter oli Tampereella asunut tehtailija, kauppias ja suurlahjoittaja. A.R. Winterin muistosäätiö myöntää vuosittain avustuksia muun muassa Tampereen kaupungin taideteosten hankintaan sekä journalistien opintomatkoihin. Teos valmistuu syyskuun aikana ja se liitetään osaksi Tampereen kaupungin taidekokoelmaa.

Ratikan taideohjelman päämääränä on luoda laadukas ja ympäristön viihtyisyyttä parantava kokonaisuus. Tällä hetkellä 76 taiteilijaa on osallistunut 21 taideprojektiin. Ratikan taiteen kokonaisuudesta vastaa Tampereen kaupungin raitiotien kehitysohjelma. Vuohenojan taideteoksen koordinoivat yhdessä Tampereen taidemuseo ja Frei Zimmer Oy.


Lisätietoja

Tampereen taidemuseo
Museoamanuenssi
Janne Kauppinen
puhelin 041 7302971
sähköposti if.erepmat@nenippuak.m.ennaj

Frei Zimmer Oy
Taidekoordinaattori
Laura Lehtinen
puhelin 050 379 3555
sähköposti if.remmizierf@nenitheL.aruaL

BRRUM
Taiteilija-arkkitehti
Ulrika Karlsson
puhelin +46 707 716 025
sähköposti es.murrb@akirlu