Anna Alapuron värikylläistä grafiikkaa

Julkaistu 31.1.2020 10.00

Tamperelainen Anna Alapuro (s.1953) on tunnetuimpia suomalaisia taidegraafikoita. Alapuron yksityisnäyttely esittelee taiteilijan värikylläistä grafiikkaa viime vuosien ajalta. Mukana on kuutisenkymmentä teosta, joiden joukossa on ensimmäistä kertaa nähtävä Intian- ja Himalajan-matkan innoittama teossarja vuosilta 2019–2020 sekä Pietariin, Pariisiin ja Tampereeseen liittyviä teoksia vuosilta 2014–2018.

 

Anna Alapuro syntyi Valkealassa ja vietti lapsuutensa Helsingissä. Hän opiskeli kuvataiteilijaksi Lahden Taidekoulussa (1976–79), Unkarin Kuvataidekorkeakoulussa (1980–81) ja Lahden Taideinstituutissa (1997). Alapuro aloitti taiteilijanuransa 1980-luvulla mustavalkoisella grafiikalla, mutta siirtyi pian intensiivisinä hehkuvien, pääosin lämpimistä sävyistä koostuvien värien palettiin.

Alapuro toteuttaa teoksensa pääosin työläällä carborundum-tekniikalla, mikä vahvojen värien ja teosten suuren koon ohella tekee hänen grafiikanvedoksistaan hyvin maalauksellisia. Hän on käyttänyt tekniikkana myös litografiaa ja serigrafiaa sekä uusimmassa Himalaja-teossarjassaan ensi kerran myös monotypiaa. Alapuro toteuttaa grafiikkansa aina pieninä sarjoina ja monotypioissa uniikkeina vedoksina.

Alapuron teokset tasapainottelevat abstraktin ja esittävän ilmaisun välimaastossa. Hänen taiteessaan on muistumia ja assosiaatioita arkipäiväisistä esineistä, rakennuksista ja maisemista, jotka hän abstrahoi teoksissaan koristeellisiksi graafisiksi aiheiksi ja kuvioiksi. Teoksen lähtökohtana voi olla yhtä lailla liikennevalot kuin kattokruunun koristeet, pitsiverhot kuin muovipoijut, jotka muuttuvat graafisiksi symbolisiksi ja koristeellisiksi kuvioiksi. Alapuron teoksissa värit ovat hehkuvia ja intensiivisiä. Ne ovat toisinaan täynnä energiaa ja lämpöä, välillä ne tarjoavat rauhoittavan ja viileän levähdyspaikan katseelle ja mielelle.

Alapuron työskentelylle on ominaista sarjallisuus. Koski-sarjan (2015) parikymmentä vedosta kuvaavat kotikaupungin kuohuvaa Tammerkoskea ympäristöineen ja yksityiskohtineen. Monet teokset ovat syntyneet ulkomaanmatkojen ja vanhojen kulttuurien innoittamana. Virtauksia-sarja (2017) esimerkiksi on saanut innoituksensa Pietarin katujen koristeellisista viemärinkansista. Pariisi-aiheet (2014) taas tuovat mieleen graffitien värittämän urbaanin maiseman.

Anna Alapuron näyttely on esillä Taidemuseon pohjakerroksessa samaan aikaan Joseph Alasen näyttelyn kanssa.

1.2.–22.3.2020
ANNA ALAPURO


Lisätietoja

Tampereen taidemuseo
sähköposti if.erepmat@umat
puhelin 03 5656 6577
avoinna ti–to klo 9–17, pe–su klo 10–18


Kuvat Jouko Järvinen