Anna Alapuron grafiikkaa

Julkaistu 31.1.2020 13.00

Aika: 1.2.2020 – 22.3.2020
Paikka: Tampereen taidemuseo

Tapahtumalaji: Kuvataide, Näyttelyt
Pääsymaksu: 11 / 5 €
Järjestäjä: Tampereen taidemuseo

Tamperelaisen taidegraafikon Anna Alapuron (s. 1953) yksityisnäyttely esittelee taiteilijan värikylläistä grafiikkaa viime vuosien ajalta. Mukana on kuutisenkymmentä teosta, joiden joukossa on ensimmäistä kertaa nähtävä Intian- ja Himalajan-matkan innoittama teossarja vuosilta 2019–2020 sekä Pietariin, Pariisiin ja Tampereeseen liittyviä teoksia vuosilta 2014–2018.

 

Alapuro aloitti taiteilijanuransa 1980-luvulla mustavalkoisella grafiikalla, mutta siirtyi pian intensiivisinä hehkuvien, pääosin lämpimistä sävyistä koostuvien värien palettiin. Alapuro toteuttaa teoksensa pääosin työläällä carborundum-tekniikalla, mikä vahvojen värien ja teosten suuren koon ohella tekee hänen grafiikanvedoksistaan hyvin maalauksellisia.

Alapuron teokset tasapainottelevat abstraktin ja esittävän ilmaisun välimaastossa. Hänen taiteessaan on muistumia ja assosiaatioita arkipäiväisistä esineistä, rakennuksista ja maisemista. Teoksen lähtökohtana voi olla yhtä lailla liikennevalot kuin kattokruunun koristeet, pitsiverhot kuin muovipoijut, jotka muuttuvat teoksissa graafisiksi symbolisiksi ja koristeellisiksi kuvioiksi.

Alapuron työskentelylle on ominaista sarjallisuus. Koski-sarjan (2015) parikymmentä vedosta kuvaavat kotikaupungin kuohuvaa Tammerkoskea ympäristöineen ja yksityiskohtineen. Monet teokset ovat syntyneet ulkomaanmatkojen ja vanhojen kulttuurien innoittamana. Virtauksia-sarja (2017) esimerkiksi on saanut innoituksensa Pietarin katujen koristeellisista viemärinkansista.

Tampereen taidemuseon sivut