Osamu Tezuka ja MangaMania! Tampereen taidemuseossa

Julkaistu 4.9.2019 11.20

Aika: 7.9.2019 – 5.1.2020
Paikka: Tampereen taidemuseo

Tapahtumalaji: Kuvataide, Näyttelyt
Pääsymaksu: 11 / 5 €
Järjestäjä: Tampereen taidemuseo

Tampereen taidemuseossa on esillä kaksi harvinaislaatuista japanilaisen manga-taiteen näyttelyä. Japanilaisen sarjakuvan eli mangan luojaksi ja jumalaksi nimitetyn Osamu Tezukan (1928–1989) mangasarjakuvista koostuva näyttely Osamu Tezuka – Mangan jumala on hänen ensimmäinen museonäyttelynsä Euroopassa. Lähes 200 originaaliteosta sekä harvinaislaatuisia anime-filmejä käsittävä näyttely on toteutettu yhteistyössä japanilaisten Tezuka Productionsin ja Osamu Tezuka Museumin kanssa. Alakerran MangaMania! -näyttely pureutuu mangaan laajana yhteiskunnallisena ilmiönä ja taidemuotona. Se perustuu Kioton kansainvälisen Manga-museon ja Kioton Seika yliopiston kansainvälisen manga-tutkimuskeskuksen laajaan tutkimustyöhön.

Manga-näyttely Tampereen taidemuseossa
 

Osamu Tezuka on nykymuotoisen modernin mangan perustaja. Hän toimi suunnannäyttäjänä lukuisille jälkeensä tulleille manga-taiteilijoille. Tezukan aikana japanilainen sarjakuva muuttui lapsille tarkoitetuista viihteestä kaikenikäisille suunnatuiksi tarinoiksi. Tezuka oli ennen kaikkea tarinankertoja, joka laajensi käsitystä mangalle soveliaista aihepiireistä. Hän myös loi lukuisat nykymuotoisen mangan eri piirustustekniikoista, joista tunnetuimpia on hänen elokuvamainen piirrostyylinsä, vauhdin ja liikkeen kuvaus sekä suurisilmäiset manga-hahmot.

MangaMania! -näyttely luotaa mangataiteen perusteita eri lajityypeistä suosituimpiin julkaisuihin ja mangan sosiaali- ja kulttuurihistoriallisiin sekä tuotannollisiin kysymyksiin. Näyttelyssä pureudutaan mangan syntyvaiheisiin, historiaan, klassikkoteoksiin, erilaisiin kohdeyleisöihin ja lajityyppeihin. Tarkastelun kohteena on myös mangan ja animen suhde sekä erilaiset mangaan liittyvät kulttuuriset ilmiöt, kuten cosplay. Esillä on myös originaaleja Yoshihiro Takahashin Hopeanuoli-sarjasta.

Tampereen taidemuseon sivut