Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Tampereen taidemuseo - Etusivulle

Tulossa

11.6.–11.9.2022


Emma Jääskeläinen

Vuoden nuori taiteilija 2022 - Emma Jääskeläinen

Emma Jääskeläinen (s. 1988 Espoossa) on Espoossa asuva ja työskentelevä kuvanveistäjä. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2018. Jääskeläisen veistosten pääasiallisina materiaaleina ovat perinteiset kivilajit, kuten graniitti, värikäs marmori ja travertiini, joita hän työstää klassisella ammattitaidolla, mutta samalla kuvanveiston traditiota lempeästi haastaen. Kiviveiston massiivisuudesta huolimatta Jääskeläinen välttelee taiteessaan monumentaalisuutta ja vakavahenkisyyttä. Leikkisyys näkyy paitsi materiaaliyhdistelmissä, myös mittakaavan muutoksissa ja aiheissa. Jääskeläisen veistokset ovat kuin pieniä katkelmia henkilökohtaisista muistoista, tarinoista ja tapahtumista. Emma Jääskeläinen kuvaa taidettaan näin:

"Työskentelen kuvanveistäjänä ja teen myös musiikkia. Käytän veistoksissani kiveä, villaa ja metallia, joiden kautta pohdin käsillä tekemisen, hidastumisen sekä kosketuksen merkitystä levottomassa maailmassa. Veistäminen on eräänlaista jumppaa, jatkuvaa liikettä ja läsnäoloa, keskustelua ympäröivän kanssa. Seuraan materiaaleista löytyviä yksityiskohtia ja impulsseja, joiden avulla siirryn intuitiivisesti henkilökohtaisesta kohti monitulkinnallisia narratiiveja. Ikiaikaisista materiaaleista työstetyt veistokset maustuvat kerätyillä esineillä. Taskuun tarttuneet jämät ja muistot tuovat teoksiin hauraampia, muuttuvia kerroksia. Taide on minulle henkilökohtaisen sekä hyvin fyysisen ja yksityiskohtaisen kehossa tapahtuvan kokemuksen jakamista. Lähtökohtana on usein ihmiskeho ja sen muistiin tallentuneet tuntemukset, kuten synnytyksessä tunne kehon kahtia jakautumisesta, vanhemmuuteen liittyvä suojeluvaisto tai veljen kitaran harjoittelusta känsiintyneet sormenpäät. Kiven pintaan kaiverretut uurteet, sekä sarjakuvamaisen pulleiksi pureskellut muodot kertovat pitkistä keskusteluista. Prosessin aikana käyn läpi koko elämänkaaren kömpelöstä lapsen kädestä kohti tupakan tahraamia sormia. Tunnen että kivi elää ja siinä on henki. Toivon että en kadota sitä."

Jääskeläisen teoksia on ollut aiemmin esillä näyttelyissä Suomessa, Saksassa ja Italiassa, ja niitä on Nykytaiteen museo Kiasman, Helsingin taidemuseon ja Saastamoisen säätiön kokoelmassa. Jääskeläinen on toteuttanut 2020 Kiasma Commission by Kordelinin tukemana Proper Omelette -teoskokonaisuuden Nykytaiteen museo Kiasmaan sekä samana vuonna Helsingin Adriananpuistikkoon julkisen teoksen Put put.

Vuoden nuoren taiteilijan näyttely toteutetaan tänä vuonna Tampereella kaksiosaisena. Päänäyttely nähdään Tampereen taidemuseossa ja toinen, pienempi näyttely Finlayson Art Areassa.

Syksyllä 2022 Emma Jääskeläisen näyttely siirtyy Vaasaan Kuntsin modernin taiteen museoon.

Kristian Krokfors

Tuoreen vuoden nuoren taiteilijan Emma Jääskeläisen rinnalla nähdään museon alakerrassa ensimmäisen vuoden nuoren taiteilijan Kristian Krokforsin taidetta. Krokfors valittiin vuoden nuoreksi taiteilijaksi 1985. Hänen 70-vuotisjuhlanäyttelynsä esittelee taiteilijan viimeisimpiä maalauksia ja grafiikkaa. Mukana on myös ensimmäisessä vuoden nuori taiteilija -näyttelyssä mukana olleita teoksia.

Kristian Krokforsin näyttelyteosten aiheena ovat pallomuodot vedessä ja ilmassa kuvattuina. Tuoreissa töissä ilmaisu on uudella tavalla sisäisesti vapautunutta, vaikka tematiikka on pysynyt samankaltaisena läpi Krokforsin uran. Hänet tunnetaan tyylitellyistä, rytmikkäästi toistuvia maisemallisia elementtejä kuvaavista maisemistaan, joissa on ajallisia ja kulttuurisia kerrostumia. Olennaisinta Krokforsin taiteessa on aina värisommittelu ja rytmi.

Kristian Krokforsin yksityisnäyttely aloittaa Tampereen taidemuseon näyttelysarjan, joka esittelee aiemmin valittujen vuoden nuorten taiteilijoiden myöhempää tuotantoa.


Kristian Krokfors: Pallomeri, 2020. Kuva: Jussi Tiainen

8.10.2022–8.1.2023

Siveltimen voima

Kultakaudelta nykytaiteeseen

Näyttely esittelee suomalaista ekspressiivistä maalaustaidetta kultakaudelta nykytaiteeseen. 1900-luvun alusta lähtien Euroopassa vaikuttaneet ekspressionistit ilmaisivat taiteessaan subjektiivisia emootioita ja sisäisiä kokemuksia. Maalauksissa rajut muodot ja vahvat värit yhdistyivät voimakkaisiin siveltimenvetoihin.

Näyttelyssä edetään kultakauden ekspressiivisistä, patrioottisista maisemista ja Akseli Gallen-Kallelan Afrikan-kaudesta 1910–1920-lukujen marraskuulaisten taiteeseen, Helene Schjerfbeckin sisäisiä maailmoja luotaavaan modernismiin, Ellen Thesleffin uraauurtavaan ekspressionismiin, 1960-luvun informalismiin, 1980-luvun uusekspressionismiin sekä nykytaiteen ekspressiiviseen maalaukseen. Näyttelyn taiteilijoita ovat edellä mainittujen lisäksi myös mm. Fanny Churberg, Jalmari Ruokokoski, Tyko Sallinen, Eero Nelimarkka, Marcus Collin, Ilmari Aalto, Vilho Lampi, Pekka Halonen, Yrjö Saarinen, Eva Törnvall-Collin, Lauri Ahlgrén, Esko Tirronen, Teemu Saukkonen, Leena Luostarinen, Anna Retulainen ja Henry Wuorila-Stenberg.

Näyttelyssä on aiemmin julkisesti näkemättömiä ja harvoin esillä olleita teoksia yksityisistä kokoelmista. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen (STSY:n) kanssa, johon kuuluvat: Alfred Kordelinin säätiö, Fortumin Taidesäätiö, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, OP Ryhmän Taidesäätiö, Pro Artibus -säätiö, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö, Taidesäätiö Merita, UPM-Kymmenen kulttuurisäätiö, Åbotaidesäätiö ja Lönnströmin taidemuseo.


Tyko Sallinen: Maalaistyttö, 1923.
Taidesäätiö Merita. Kuva: Seppo Hilpo

Valovirtaa!

Dimensio ry 50 vuotta

Dimensio-taiteilijaryhmän jurytetty 50-vuotisjuhlanäyttely Valovirtaa! täyttää taidemuseon alakerran vuoden pimeimpään aikaan valotaiteella. Näyttelyn teoksissa valo on mukana niin konkreettisena elementtinä kuin teosten aiheena. Värit ovat valoa ja valo väriä, sähkömagneettista säteilyä. Valovirta taas ilmaisee fysiikassa valonlähteestä saatavan valon määrää. Näyttelyn maalaukset, veistokset ja tilateokset antavat katsojille valovirtaa syksyn ja talven pimeyteen. Dimensio-taiteilijaryhmän vuonna 2012 taidemuseossa järjestetty 40-vuotisnäyttely sisälsi teoksia myös ryhmän alkuvaiheilta. Nyt vuosikymmen myöhemmin nähdään uusia ja viime vuosina valmistuneita dimensiolaisten teoksia myös ryhmän uusilta jäseniltä.

Näyttelyvaihdot

Tampereen taidemuseo on suljettu näyttelyvaihtojen aikana.