Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Tampereen taidemuseo - Etusivulle

Vuoden 2022 näyttelyt

26.2.–22.5.2022

Illuusio

Eskelinen – Haaslahti – Kåhre – Partanen – Rauhala – Tikka – Vesala

Tampereen taidemuseon kevätnäyttely esittelee tilataidetta, jossa katsoja on pääosassa. Näyttely on ensimmäisiä laajoja interaktiivisen tilataiteen näyttelyitä Suomessa. Esillä on mediataidetta, installaatioita, immersiivistä taidetta ja veistoksia. Näyttelyn taiteilijat ovat suomalaisen vuorovaikutteisen taiteen pioneereja: Petri Eskelinen, Hanna Haaslahti, Markus Kåhre, Jaana Partanen, Pasi Rauhala, Heidi Tikka ja Jarno Vesala.

Interaktiivisessa ja varsinkin immersiivisessä taiteessa katsojalle syntyy illuusio, kokemus teoksen maailmaan kuulumisesta, pikemmin kuin taiteen perinteisestä ulkopuolisesta tarkastelusta. Katsoja uppoutuu teoksen maailmaan, joko konkreettisesti tai kuvainnollisesti.

Teokset ovat taiteilijoiden viime vuosien tuotantoa, tähän näyttelyyn varta vasten valmistuneita sekä interaktiivisen taiteen klassikoiksi muodostuneita teoksia viime vuosikymmeniltä. Osassa teoksista katsojien osallistuminen on konkreettista ja toiminnallista, osassa hienovaraisempaa, tilallista ja psykologista oivaltamista.

Näyttelyn teokset käsittelevät erilaisia teemoja, kuten katovaisuutta ja ajallisuutta, alitajuntaa ja unimaailmaa, vanhemmuutta ja ihmissuhteita sekä yhteiskunnallista vallankäyttöä. Yhdistävänä tekijänä eri teosten välillä on aktiivisen roolin antaminen katsojalle.


Jaana Partanen: Matrix layer, 2014. Kuva: Jaana Partanen

Liisa Hietanen: Käänteissä

Kansainvälistäkin kiinnostusta herättäneen hämeenkyröläisen kuvanveistäjän Liisa Hietasen (s. 1981 Lohjalla) yksityisnäyttely on taiteilijan ensimmäinen museonäyttely. Se jatkaa pirkanmaalaisten taiteilijoiden näyttelysarjaa Tampereen taidemuseossa.

Liisa Hietanen kuvaa jokapäiväisiä esineitä ja Hämeenkyrön asukkaita virkatuissa ja neulotuissa veistoksissaan, joita hän kutsuu Kyläläisiksi. Teosten mallit ovat löytyneet arkisissa kohtaamisissa ja paikoissa esimerkiksi kirjastossa tai kotimatkalla koiraa ulkoiluttaessa.

Hietasen työskentelytavassa olennaista on hidas kohtaaminen ja tutustuminen malleihin prosessin aikana. Virkatut henkilökuvat on toteutettu luonnollisessa koossa. Ne ovat valmistumisensa jälkeen aina ensin esillä julkisissa paikoissa paikallisten asukkaiden nähtävillä muun muassa kahviloissa, kukkakaupoissa tai kodinkoneliikkeissä.

Hietasen työskentelyssä hitaat käsityömenetelmät toimivat kuin vastavoimina yhteiskunnan eri elämänalueilla tapahtuvalle kiihtyvyydelle. Hitaus koskee paitsi kärsivällistä tutustumista malleihin, myös työskentelytapaa. Yhden teoksen valmistuminen vaatii satoja, jopa tuhansia virkkuutyön kääntämisiä käsissä työprosessin aikana. Tähän viittaa näyttelyn nimi Käänteissä, samoin kuin ihmiselämän vaiheisiin, joita Hietanen teoksissaan kuvaa.

Liisa Hietanen valmistui muotoilun kandidaatiksi Lahden ammattikorkeakoulusta vuonna 2007 ja kuvataiteen kandidaatiksi Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2012. Hän on osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin eri puolella Suomea, Saksaa ja Pohjoismaita sekä järjestänyt yksityisnäyttelyitä gallerioissa Suomessa ja Ruotsissa. Hietasen teoksia on useissa julkisissa kokoelmissa.


Liisa Hietanen: Aulis (det.), 2020. Kuva:Liisa Hietanen

11.6.–11.9.2022

Vuoden nuori taiteilija 2022 - Emma Jääskeläinen

Emma Jääskeläinen (s. 1988 Espoossa) on Espoossa asuva ja työskentelevä kuvanveistäjä. Hän on 38. vuoden nuori taiteilija. Jääskeläisen veistosten pääasiallisina materiaaleina ovat perinteiset kivilajit, kuten graniitti, värikäs marmori ja travertiini, joita hän työstää klassisella ammattitaidolla, mutta samalla kuvanveiston traditiota lempeästi haastaen. Hän työstää kiven ohella teoksensa lampaanvillasta, teräksestä ja pronssista sekä arkisista löytöesineistä. Aihemaailmassa on keskeistä paitsi kerronnallisuus, myös kehollisuus. Veistoksissa toistuvat variaatioina kehon eri osat, kuten käsi, sormi, takapuoli tai aivot.

Vuoden nuoren taiteilijan näyttely toteutetaan tänä vuonna Tampereella kaksiosaisena. Päänäyttely nähdään Tampereen taidemuseossa ja toinen, pienempi näyttely Finlayson Art Areassa. Emma Jääskeläisen teoksia nähdään kesällä myös Tammerlammessa sekä Tampereen taidemuseon puistossa. Syksyllä Emma Jääskeläisen näyttely siirtyy Vaasaan Kuntsin modernin taiteen museoon.


Kuva: Jari Kuusenaho

Kristian Krokfors

Tuoreen vuoden nuoren taiteilijan Emma Jääskeläisen rinnalla nähdään museon alakerrassa ensimmäisen vuoden nuoren taiteilijan Kristian Krokforsin taidetta. Krokfors valittiin vuoden nuoreksi taiteilijaksi 1985. Hänen 70-vuotisjuhlanäyttelynsä esittelee taiteilijan viimeisimpiä maalauksia ja grafiikkaa. Mukana on myös ensimmäisessä vuoden nuori taiteilija -näyttelyssä mukana olleita teoksia.

Kristian Krokforsin näyttelyteosten aiheena ovat pallomuodot vedessä ja ilmassa kuvattuina. Tuoreissa töissä ilmaisu on uudella tavalla sisäisesti vapautunutta, vaikka tematiikka on pysynyt samankaltaisena läpi Krokforsin uran. Hänet tunnetaan tyylitellyistä, rytmikkäästi toistuvia maisemallisia elementtejä kuvaavista maisemistaan, joissa on ajallisia ja kulttuurisia kerrostumia. Olennaisinta Krokforsin taiteessa on aina värisommittelu ja rytmi.

Kristian Krokforsin yksityisnäyttely aloittaa Tampereen taidemuseon näyttelysarjan, joka esittelee aiemmin valittujen vuoden nuorten taiteilijoiden myöhempää tuotantoa.


Kristian Krokfors: Pallomeri, 2020. Kuva: Jussi Tiainen

8.10.2022–8.1.2023

Siveltimen voima

Kultakaudelta nykytaiteeseen

Näyttely esittelee suomalaista ekspressiivistä maalaustaidetta kultakaudelta nykytaiteeseen. 1900-luvun alusta lähtien Euroopassa vaikuttaneet ekspressionistit ilmaisivat taiteessaan subjektiivisia emootioita ja sisäisiä kokemuksia. Maalauksissa rajut muodot ja vahvat värit yhdistyivät voimakkaisiin siveltimenvetoihin.

Näyttelyssä edetään kultakauden ekspressiivisistä, patrioottisista maisemista ja Akseli Gallen-Kallelan Afrikan-kaudesta 1910–1920-lukujen marraskuulaisten taiteeseen, Helene Schjerfbeckin sisäisiä maailmoja luotaavaan modernismiin, Ellen Thesleffin uraauurtavaan ekspressionismiin, 1960-luvun informalismiin, 1980-luvun uusekspressionismiin sekä nykytaiteen ekspressiiviseen maalaukseen. Näyttelyn taiteilijoita ovat edellä mainittujen lisäksi myös mm. Fanny Churberg, Jalmari Ruokokoski, Tyko Sallinen, Eero Nelimarkka, Marcus Collin, Ilmari Aalto, Vilho Lampi, Pekka Halonen, Yrjö Saarinen, Eva Törnvall-Collin, Lauri Ahlgrén, Esko Tirronen, Teemu Saukkonen, Leena Luostarinen, Anna Retulainen ja Henry Wuorila-Stenberg.

Näyttelyssä on aiemmin julkisesti näkemättömiä ja harvoin esillä olleita teoksia yksityisistä kokoelmista. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen (STSY:n) kanssa, johon kuuluvat: Alfred Kordelinin säätiö, Fortumin Taidesäätiö, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, OP Ryhmän Taidesäätiö, Pro Artibus -säätiö, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö, Taidesäätiö Merita, UPM-Kymmenen kulttuurisäätiö, Åbotaidesäätiö ja Lönnströmin taidemuseo.


Tyko Sallinen: Maalaistyttö, 1923.
Taidesäätiö Merita. Kuva: Seppo Hilpo

Valovirtaa!

Dimensio ry 50 vuotta

Dimensio-taiteilijaryhmän jurytetty 50-vuotisjuhlanäyttely Valovirtaa! täyttää taidemuseon alakerran vuoden pimeimpään aikaan valotaiteella. Näyttelyn teoksissa valo on mukana niin konkreettisena elementtinä kuin teosten aiheena. Värit ovat valoa ja valo väriä, sähkömagneettista säteilyä. Valovirta taas ilmaisee fysiikassa valonlähteestä saatavan valon määrää. Näyttelyn maalaukset, veistokset ja tilateokset antavat katsojille valovirtaa syksyn ja talven pimeyteen. Dimensio-taiteilijaryhmän vuonna 2012 taidemuseossa järjestetty 40-vuotisnäyttely sisälsi teoksia myös ryhmän alkuvaiheilta. Nyt vuosikymmen myöhemmin nähdään uusia ja viime vuosina valmistuneita dimensiolaisten teoksia myös ryhmän uusilta jäseniltä.

Näyttelyvaihdot

Tampereen taidemuseo on suljettu näyttelyvaihtojen aikana.