Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Tampereen taidemuseo - Etusivulle

2.10.2021-30.1.2022

Magnus Enckell


Magnus Enckell: Heräävä fauni, 1914. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kokoelma Hoving. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen.

Taidemaalari Magnus Enckell (1870–1925) kuuluu 1800–1900-lukujen vaihteen Suomen taiteen kultakauden keskeisiin taiteilijoihin. Suurnäyttely esittelee kultakauden merkittävimpiin kuuluvan taiteilijan tuotannon varhaisista opiskeluajan teoksista aina 1920-luvun mytologisiin aiheisiin saakka.

Magnus Enckell tunnetaan erityisesti suomalaisen symbolismin edustajana. Enckellin 1890-luvun väriaskeettinen ilmaisu alkoi vuosisadan vaihteen jälkeen muuttua maalauksellisempaan suuntaan, kohti värin- ja valontäyteistä uusimpressionismia. Enckellin monipuoliseen aihevalikoimaan kuuluu muotokuvia, maisemia, fantasioita, uskonnollisia aiheita, asetelmia ja henkilötutkielmia. Hän teki myös lukuisia monumentaalimaalauksia julkisiin tiloihin.

Enckellin taidetta tarkastellaan näyttelyssä eri näkökulmista. Näyttelyn teemoja ovat muun muassa Porvoosta Pariisiin, Mielen maailmoissa, Valo, väri ja elämänvoima, Värin voitto ja Pariisi, Faunit ja bakkantit – aistillisen nautinnon kuvat, Julkiset uskonnolliset teokset, Kaaosta ja kodin rauhaa, Herkkä viiva ja ihmiskeho sekä Kirjallisuus, musiikki ja kansainväliset suhteet.

Magnus Enckell liittyy olennaisesti Tampereen taidehistoriaan. Tuomiokirkon alttaritaulu, Ylösnousemus-fresko, sekä sen yläpuolella oleva suuri ja värikäs lasimaalaus ovat Enckellin käsialaa. Taiteilijan poika tri Jorgen Enckell lahjoitti 1983 ja 1986 isänsä teoksia Tampereen taidemuseolle. Noin 300 teoksen lahjoituskokoelma käsittää maalauksia, piirustuksia ja grafiikkaa. Osa tästä kokonaisuudesta ja taidemuseon muista kokoelmista on mukana näyttelyssä, jonka on tuottanut Ateneumin taidemuseo / Kansallisgalleria.

Ateneumin taidemuseossa 23.10.2020 avautunut näyttely ehti olla avoinna yleisölle vain runsaan kuukauden ennen kuin se jouduttiin pandemian vuoksi sulkemaan. Kansallisgallerian kokoelmahallintajohtaja Riitta Ojanperän, Ateneumin taidemuseon johtaja Marja Sakarin sekä intendentti Anna-Maria von Bonsdorffin kuratoima näyttely esittäytyy Tampereen taidemuseossa hieman suppeampana versiona. Museon kahdessa ylimmässä kerroksessa on esillä silti lähes 120 teosta. Magnus Enckellin tuotantoa oli viimeksi esillä tässä laajuudessa Tampereen taidemuseon kokoamassa näyttelyssä vuonna 1988.

Heli Ryhänen - Kylmä maa


Heli Ryhänen: Kylma maa, 2020.

Tamperelainen kuvataiteilija Heli Ryhänen (s.1971 Iisalmessa) on Suomen tunnetuimpia nykykuvanveistäjiä. Hänen näyttelynsä esittelee pääosin viime vuosien tuotantoa, tilateoksia ja veistoksia. Tällaisia ovat muun muassa kaksi 2020 valmistunutta, pakolaisuuden teemaa käsittelevää installaatioita: menetettyjen kotien valoon, kaipuuseen ja muistoihin viittaava Domux Lux sekä vesilammikoissa eteenpäin vaeltavia, paikoilleen pysähtyneitä ja kaatuneita jalkapareja esittävä Kylmä maa.

Heli Ryhänen on koko uransa ajan käyttänyt ja yhdistellyt veistotaiteessaan ennakkoluulottomasti erilaisia materiaaleja, kuten keramiikkaa, metallia, muovia, pronssia, lasikuitua ja paperia. Erityisesti hänet tunnetaan kierrätys- ja keinonahasta, kankaasta ja harsosta ommelluista tekstiiliveistoksistaan, jotka esittävät kurttuisia ihmis- ja eläinhamoja elämän suurten kysymysten, tunteiden ja vaiheiden äärellä. Ryhäsen taide käsittelee muun muassa syntyä ja kuolemaa, hyvyyttä ja pahuutta, viattomuutta ja pyhyyttä. Teosten salaperäinen ja selittämätön tunnelma puhuttelee katsojaa ja herättää mielleyhtymiä, tunteita ja muistoja. Heli Ryhänen tunnetaan myös lukuisista, eri puolille Suomea sijoitetuista julkisista veistoksistaan.Valogalleria 29.10.2021 – 13.3.2022

Valogalleriassa nähdään tänä vuonna Tampereen taidemuseon näyttely Kaupunkilaisia. Se levittäytyy valoteoksina Tampereen keskustan kortteleihin Keskustorin ja Hämeenpuiston välillä. Näyttely juhlistaa Tampereen taidemuseon 90-vuotista historiaa.

Kun hämärä laskeutuu Tampereen ylle, seisahdu kadunkulmaan ja hengähdä hetkeksi taiteen äärellä. Valoviikkojen yhteydessä toteutettava Valogalleria tuo upeita taideteoksia kaupunkitilaan ja herättää henkiin läntisen keskustan tyhjät seinäpinnat.

Havainnekuva on Karkki Mäkelän teoksesta Kitkerä kuori, 2021, osoitteessa Kauppakatu 16.

Olotila

Olotila on toiminnallinen osa museovierailua ja se suunnitellaan uudestaan jokaista näyttelyä varten.

Magnus Enckellin värikauden töissä muotokuvat, mytologiset hahmot ja maisemat hehkuvat sateenkaaren väreissä. Olotilassa sinäkin pääset tarttumaan väriin ja taiteilemaan muotokuvan Magnus Enckellin innoittamana. Mallina ollessasi voit halutessasi valita itsellesi epätyypillisen poseerauksen ja miettiä, mitä haluaisit asentovalinnallasi viestiä. Voit myös istahtaa alas ja rentoutua tutustuen Enckellin Heräävä fauni -maalaukseen syvemmin Ateneumin tuottaman lyhytelokuvan äärellä.

Olotilasta löytyy myös näyttelyn Vinkkiarkki, jota voi käyttää vierailun aikana tai ottaa mukaan.

Vinkkiarkista kivoja ideoita näyttely-kierrokselle!

Vinkkiarkki tarjoaa uusia näkökulmia näyttelyvierailuusi ja johdattelee pohtimaan esimerkiksi minkälaisia kuvauksia ihmisistä olemme tottuneet näkemään, mitä emme näe ja mitä on suomalaisuus. Voit napata Vinkkiarkin mukaasi taidemuseon aulasta, Olotilasta ja Heli Ryhäsen näyttelystä.