Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Tampereen taidemuseo - Etusivulle

12.9.2020 avautuvat näyttelyt

12.9.-8.11.2020 Vuoden nuori taiteilija 2020 - Aapo Huhta

Aapo Huhta on Helsingissä työskentelevä valokuvataiteilija. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2015. Hänen työskentelynsä keskittyy kokeelliseen dokumentarismiin. Valokuvakirjataide ja siihen liittyvät erilaisten metodien ja narratiivien kokeilut ovat merkittävä osa Huhdan työskentelyä. Hän on julkaissut kaksi valokuvakirjaa, Block (Kehrer Verlag, 2015) ja Omatandangole (Kehrer Verlag, 2019), sekä pitänyt yksityisnäyttelyitä Suomen lisäksi Saksassa ja Ruotsissa. Aapo Huhta on järjestyksessä 36. Vuoden nuori taiteilija.

"Olen kuvannut kaksi ensimmäistä valokuvakirjaani New Yorkissa ja Namibian aavikolla. Aiheet, joiden parissa työskentelen, eivät ole minulle täysin selkeitä, kun aloitan kuvien tekemisen. Tämä epämääräisyys on yksi niistä asioista, joista nautin eniten valokuvauksessa – se vie minut mielikuvitukseni ulkopuolelle. On välttämätöntä eksyä. Suurimman tyydytyksen saan siitä, jos lopulta onnistun löytämään tieni eksyksistä, jos opin itsekin ymmärtämään, mistä kuvissani pohjimmiltaan on kyse. Silloin teos on valmis, ikään kuin muodostanut itse itsensä.

Usein löydän itseni tekemästä kuvia, joissa tuttu muuttuu tuntemattomaksi, arkipäiväinen epätodelliseksi tai asiat näyttävät muuten vain omituisilta. Usein kuvissani ihminen on hukassa. Vaikka kaikki ympärillämme oleva on luonteeltaan kaoottista ja hajoavaa, on mahdollista löytää ja tehdä valokuvia, jotka näyttävät sen kaiken täydellisenä ja koskemattomana, täysin toisenlaisena kuin todellisuus tuntuu olevan. Eikö se täydellinen hetki, jonka kamera vangitsi, ollutkin hetken totta – niin kuin saavuttamaton onni, joka aina katoaa yhtä nopeasti kuin on ilmestynytkin."Aapo Huhta sarjasta OMATANDANGOLE, 2016-2018.

12.9.-8.11.2020 Space Works - Backlight2020

Space Works on yksi kolmesta kansainvälisen Backlight2020-valokuvafestivaalin näyttelystä, joiden yhteisenä teemana on valokuvan suhde tieteeseen ja uuteen teknologiaan. Space Works -näyttely avaa katsojille taiteilijoiden visioita avaruudesta, joissa vain mielikuvitus on rajana.

Avaruusnäyttelyn tosiasioihin ja fiktioon perustuvat tarinat purkavat myytteihin ja tieteistarinoihin perustuvia käsityksiä avaruudesta. Osa teoksista on tehty maapallon avaruuskeskuksissa, erämaissa ja jopa veden alla. Space Works -näyttely on 12 eurooppalaisen taiteilijan luoma kaIeidoskooppimainen näkymä avaruuteen. Näyttelyn taiteilijat projisoivat teoksiinsa homo sapiensin inhimillisiä ja myyttisiä ajatuksia, epäilyjä, uhkia ja mahdollisuuksia maailmankaikkeudesta. Samalla he kertovat myös omasta sisäisestä maailmastaan. Näyttelyn teokset ovat kokoelma valokuvia, videoprojisointeja ja mitä erilaisempia tekniikoita hyödyntäviä installaatioita.

Taiteilijat

Monica Alcazar-Duarte (Iso-Britannia-Meksiko)
Helena Blomqvist (Ruotsi)
Caroline Corbasson (Ranska)
Nanna Debois Buhl (Tanska)
Joan Fontcuberta (Espanja)
Johannes Heldén (Ruotsi)
Anna Hoetjes (Alankomaat)
Sasha Huber (Sveitsi-Suomi)
Michael Najjar (Saksa)
Agnes Meyer-Brandis (Saksa)
Bianca Salvo (Italia)
Johan Österholm (Ruotsi)

Näyttelyn tuottavat Backlight2020, ruotsalainen Hasselblad Center ja Tampereen taidemuseo. Space Worksin kuratoivat Louise Wolthers, Sara Walker ja Melanie Vandenbrouck yhdessä Maija Tammen ja Hannu Vanhasen kanssa.


Michael Najjar: liquid gravity, sarjasta outer space, 2013, pigmenttivedos, diasec, 132 x 202 cm.

Vinkkiarkki ja Olotila

Olotila on toiminnallinen osa museovierailua ja se suunnitellaan uudestaan jokaista näyttelyä varten. Olotilasta löytyy myös näyttelyn Vinkkiarkki, jota voi käyttää vierailun aikana tai ottaa mukaan.

Vinkkiarkista kivoja ideoita näyttely-kierrokselle!