Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Tampereen taidemuseo - Etusivulle

Taidemuseo avautuu 2.6.2020

2.6. - 9.8.2020 Joseph Alanen - Jugend • Kalevala • Tampere

Joseph Alanen (1885–1920) on jäänyt suurelle yleisölle salaperäiseksi hahmoksi. Hänen taidettaan ei myöskään tunneta kovin hyvin. Alanen on jäänyt taidehistorian marginaaliin pitkälti siitä syystä, että hänen taiteestaan ei ole järjestetty kattavaa näyttelyä. Tampereen taidemuseo nostaa hänet näyttävästi ja monipuolisesti esiin nyt kun hänen kuolemastaan tulee kuluneeksi 100 vuotta.

Joseph Alanen oli yksi keskeisistä Kalevalan aihepiirin kuvaajista. Museon kaksi kerrosta käsittävä näyttely esittelee laajasti Alasen Kalevala-aiheista tuotantoa, mutta mukana on myös Suomen historiaan liittyviä aiheita, kansanelämän kuvauksia, uskonnollisia aiheita, grafiikkaa ja piirustuksia, yhteensä lähes 140 teosta. Maalaukset esitellään museon ylimmässä kerroksessa, muu tuotanto on museon keskikerroksessa. Valtaosa näyttelyn teoksista tulee yksityiskokoelmista. Taidemuseoissa Alasen teoksia on vain Tampereen taidemuseossa ja Ateneumissa.

Joseph Alasella oli muihin Kalevalan kuvaajiin verrattuna aivan oma muotokielensä. Perehtymällä runotutkimuksiin, kansantieteelliseen aineistoon ja historiallisiin julkaisuihin Alanen pyrki saavuttamaan sisäisen kosketuksen kalevalaiseen maailmaan. Hänen tulkintansa oli, että kaivausten ja hautalöytöjen mukaan muinaisaikojen taide oli ollut abstraktia ja että ihmisen tunne ja järki oli täydellisesti sopeutunut tuohon kuvaustapaan. Omaa kalevalaista ilmaisukieltä etsiessään Alanen päätyi tyyliteltyyn koristeellisuuteen, johon hän sai voimakkaita vaikutteita jugendtyylistä.

Joseph Alanen kuoli 34-vuotiaana espanjantautiin. Tästä huolimatta hän ehti maalata lähes sata Kalevala-aiheista teosta. Alasen suurena haaveena oli tehdä Kalevalan kuvitettu laitos, jossa olisi kuva jokaiseen 50 runoon. Työ jäi kuitenkin kesken hänen varhaisen kuolemansa vuoksi.

Näyttelyn yhteydessä Joseph Alasesta julkaistaan kirja, jossa elämäkertatietojen ja runsaan kuvituksen ohella taiteilijan tuotantoa arvioidaan taidehistoriallisesta näkökulmasta.


Joseph Alanen: Neiet nietten nenissä, 1919–1920. Tampereen taidemuseo. Kuva: Jari Kuusenaho

2.6. - 9.8.2020 Ilkka Väätti - Hommage

Tamperelaisen kuvataiteilijan Ilkka Väätin (s. 1955) näyttely esittelee hänen uusinta tuotantoaan vuosilta 2017–20. Yli kolmestakymmenestä maalauksesta ja kahdesta arkkitektonista koostuva teoskokonaisuus Hommage – joka tarkoittaa kunnianosoitusta – perustuu Väätin tulkintoihin niin modernin taiteen historian tunnetuimpiin kuuluvien kuin vähemmän huomiota saaneiden taiteilijoiden teoksista. Esikuvana olleet maalaukset edustavat tyyliltään geometrista abstraktismia, ja ne ovat syntyneet vuosien 1906–1940 välillä.

Ilkka Väätti aloitti taiteilijan uransa 1970-luvun lopussa ja hänen teoksiaan on esitelty kymmenissä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hän on taidemaalari ja -graafikko sekä arkkitektonien rakentaja. Viimeksi mainituilla Väätti tarkoittaa arkkitehtuurivaikutteisia teoksiaan, joissa yhdistyy sekä maalaus- että veistotaiteellinen ilmaisu. Väätti tunnetaan myös tutkijana ja kuvataidepedagogina.

Ilkka Väätti liikkuu taiteellisessa ilmaisussaan tiukan abstraktion ja vapaasti pelkistettyjen esittävien aiheiden välillä. Hänen teoksensa on toteutettu useimmiten vahvoin perusvärein. Vaikka ne ovat abstrakteja, niillä kaikilla on lähtökohtansa taidehistoriassa. Väätin vuodesta 1993 lähtien työstämä Mundus-teossarja perustuu hänen taiteellisiin uustulkintoihinsa taidehistorian mestareiden ja tuntemattomimpien käsityöläisten teoksista. 2000-luvun alussa alkuideansa saanut Hommage-teossarja sen sijaan perustuu modernististen teosten uustulkintaan.


Ilkka Väätti: Hommage à Olga, 2018. Öljyväri ja akryyli puulle, 110 x 86 x 6 cm. Kuva: Jouko Järvinen

Vinkkiarkki ja Olotila

Olotila on toiminnallinen osa museovierailua ja se suunnitellaan uudestaan jokaista näyttelyä varten. Olotilasta löytyy myös näyttelyn Vinkkiarkki, jota voi käyttää vierailun aikana tai ottaa mukaan.

Vinkkiarkista kivoja ideoita näyttely-kierrokselle!