Lainattavat kiertonäyttelyt

Edistämme kuvataiteen saavutettavuutta tuottamalla pieniä kiertonäyttelyitä. Näyttelyn voi tilata kunnalliseen näyttelytilaan tai vaikka päiväkotiin, kouluun, kirjastoon tai palvelutaloon. Mielestämme kuvataide, ja varsinkin julkisten kokoelmien eli veronmaksajien omistama taide, kuuluu kaikille eikä ainoastaan taidemuseoiden ja -näyttelyiden vakiokävijöille.

Näyttelyt on suunniteltu muunneltaviksi eri katsojaryhmille ja eri tiloihin. Tällä hetkellä lainattavat näyttelyt on koottu pirkanmaalaisten nykytaiteilijoiden teoksista. Tarjolla on myös muutama vanhempi arkistovalokuvista koottu näyttely. Ohjelmistossa on katsottavan taiteen lisäksi jotakin kouriintuntuvaa: Kosketuksen kestäviä -taidemitalikokonaisuus, jossa teoksia pääsee koskettamaan. Näin taiteeseen tutustuminen on mahdollista myös näkövammaisille.

Näyttelytilassa tulee olla kehystettyjä teoksia kestävä kisko, johon näyttely voidaan ripustaa. Tilaksi voi sote-laitoksissa soveltua myös käytävä tai oleskelutila, jossa on ripustuskisko.

Sopimuksen ja mahdollisuuksien mukaan amanuenssi voi tulla esittelemään näyttelyn ripustuksen yhteydessä, avajaisissa tai muussa tilaisuudessa.

Näyttely on hyvä varata vähintään 1,5 kk ennen pystytystä. Kiertonäyttelypalvelu on tällä hetkellä maksutonta: näyttely kuljetetaan ja mahdollisuuksien mukaan myös ripustetaan lainauskohteessa. Näyttelyiden laina-aika on yksi kuukausi.
Kiertonäyttelypakettiin kuuluu teokset, näyttelytekstit ja teosluettelo, juliste, tiedotuskuvat ja -teksti. Joissakin näyttelyissä on mukana oheisohjelmaehdotuksia.

Lainausedellytyksistä ja käytännön järjestelyistä voi kysellä museoamanuenssi Johanna Kankaalta, p. 040 8016873, tai sähköpostilla johanna.t.kangas@tampere.fi

Lainattavat näyttelyt 2022

 • Terhi Asumaniemen valokuvasarjan teosten teemana ovat unenkaltaiset maisemat, tilat ja muistikuvat. Teokset johdattavat katsojan paikkoihin, joissa todelliset maisemat muuntuvat mielentiloiksi ja menneet hetket häivähtävät vanhojen rakennusten seinillä. Ajanunohtamat paikat elävät teoksissa muistojen ja niistä kerrottujen tarinoiden kerrostumina.

  Terhi Asumaniemi (s. 1972) asuu ja työskentelee Tampereella valokuvataiteilijana ja Valokuvakeskus Nykyajan toiminnanjohtajana.

  Valokuvasarja koostuu viidestätoista kehystetystä pigmenttivalokuvavedoksesta, jotka ovat pysty- sekä vaakavedoksia kooltaan noin 40 x 50 cm. Kiertonäyttelyn on tuottanut Tampereen taidemuseo ja se on lainattavissa vuoden 2022 ajan. Teokset ovat valokuvataiteilijan omistamia.

  Lisää taiteilijasta www.asumaniemi.com

  Sinisävyinen tumma valokuva huoneesta.
 • Aino Louhen lastenkirjojen ja sarjakuvateosten alkuperäisistä kuvituksista on suunnattu lapsille ja perheille, mutta myös nuorille. Näyttelyn mukana kulkee julkaistuista kirjoista koostuva kirjapaketti, joka mahdollistaa originaalikuvitusten ja painettujen kuvien vertailun sekä tarinoiden koko kuvakerrontaan perehtymisen.

  Näyttely koostuu kuudestatoista kehystetystä sekatekniikalla toteutetusta teoksesta. Mukana on 10 kuvitusta Eppu Nuotion kirjoittamista ja Aino Louhen kuvittamista Tämä vai tuo -lastenkirjasarjan kuvakirjoista Matkakuumetta (2016), Toripäivä (2017) ja Metsäretki (2019) sekä kuusi kuvitusta Mielikuvitustyttö-sarjakuvakirjasta (2019).
  Kuvittaja, sarjakuvataiteilija ja kuvataiteilija Aino Louhi on syntynyt Espoossa 1981 ja asuu ja työskentelee tällä hetkellä Tampereella.

  Näyttelyn on tuottanut Tampereen taidemuseo ja se on lainattavissa vuoden 2022 loppuun saakka. Teokset ovat kehystettyjä: 10 teosta kooltaan noin 30 x 40 cm (vaakasuuntaisia) ja 6 teosta noin 30 x 20 cm (pystysuuntaisia). Näyttelyn teokset ovat taiteilijan omistuksessa.

  Lisää taiteilijasta: www.ainolouhi.com

  Pari hahmoa istuu puumrungolla, joka kelluu vedessä.
  Mustavalkoinen kuva, jossa kaksi tytön päätä.
 • Kusti Vuorisen näyttely esittelee hänen temperatekniikalla maalaamiaan vahvavärisiä vuodenkiertoa kuvaavia maisemamaalauksia sekä esittäviä puuveistoksia.
  Kuhmalahdella asuva Kusti Vuorinen (s. 1974) työskentelee paitsi kuvataiteilijana, myös muusikkona, säveltäjänä ja luomuviljelijänä. Vuorinen tunnetaan useista sekä jazzia, kansanmusiikkia ja kokeellista maailmanmusiikkia soittavasta kokoonpanostaan.

  Näyttely sisältää yhdeksän melko suurikokoista maalausta sekä kolme veistosta. Näyttely vaatii tukevan kattokiskon ja ripustuslangat, sillä teokset ovat painavia. Näyttelyn voi lainata myös osissa. Näyttelyyn kuuluu myös Kusti Vuorisen musiikkiesitys, jonka ajankohdan voi sopia näyttelyä varatessa.

  Kiertonäyttelyn on tuottanut Tampereen taidemuseo ja se on lainattavissa vuoden 2022 loppuun saakka. Näyttelyn teokset ovat taiteilijan omistuksessa.

  Lisää taiteilijasta: www.kustivuorinen.com

  Graafikanvedos, jossa tumma talo sinikeltaisessa metsässä.
 • Kissoja ja ihmisiä -näyttely esittelee nimensä mukaan kehrääviä karvapalloja henkilökuntansa eli niin sanottujen omistajiensa kanssa. Kissa on ollut varakkaan ja vaatimattoman kodin lemmikki, lasten ihastus, lämmön ja pehmeyden tuoja sotarintamalla.

  Vapriikin kuva-arkiston kokoelmista koottu pieni näyttely, johon voi tutustua myös kuvia kädessä pitäen esimerkiksi ikäihmisten tai lasten parissa. Se voi ripustaa myös seinälle tavallisen näyttelyn tapaan.

  Näyttely koostuu kahdestatoista kehystetystä pienikokoisesti ja kevyestä valokuvasta, jotka on pakattu kantokassiin. Näyttely on varattavissa vuoden 2022 loppuun saakka.

  Vanha valokuva, jossa hattupäinen nainen ja valkoinen kissa.
  Vapriikin kuva-arkisto
 • Leikin ja loman teemoista koostuvaan arkistovalokuvista koottuun näyttelyyn on tallentunut iloisia hetkiä ja vapaa-aikaa useilta vuosikymmeniltä. Leikkivät lapset ovat olleet kuvaajien suosikkeja – äitien, isien, mummojen, pappojen ja kummien – mutta myös ammattikuvaajien. Vuodenajoilla on omat leikkinsä: hiihto, lumisota sekä luistelu talvella ja uinti sekä keinuminen kesällä. Kuvissa myös aikuiset leikkivät.
  Näyttely koostuu kahdestakymmenestäyhdestä kehystetystä arkistovalokuvasta, mutta näyttelyn voi lainata myös osissa. Näyttely on pakattu kantokasseihin.

  Vanha valokuva, jossa kaksi poikaa heittelee lumipalloja.